x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firmă de protecţie şi pază care activează şi în România încalcă convenţiile internaţionale

Firmă de protecţie şi pază care activează şi în România încalcă convenţiile internaţionale

de Adrian Mogos    |    21 Noi 2010   •   21:38

DanWatch, un centru de documentare din Copenhaga, a publicat ieri un articol în care arată că una dintre cele mai mari companii de securitate din lume, G4S, care acţionează şi în România este implicată în acţiuni care contravin articolelor 49 şi 76 Convenţiei de la Geneva care stipulează că transferurile forţate de personae sau de grupuri, precum şi deportările persoanelor din teritorii ocupate spre teritoriul ţării ocupante sau către orice alte ţară sunt interzise indiferent de motive, respectiv că persoanele acuzate de infracţiuni trebuie să fie închise în ţara ocupată, iar dacă sunt condamnaţi ei trebuie să-şi ispăşească pedeapsa în acea ţară.

În Israel, G4S deţine 91% dintr-o firmă care se numeşte Hashmira, cunoscută de fapt sub numele de G4S Israel. DanWatch a investigat timp de mai multe luni activitatea G4S în Cisiordania, o enclavă palestiniană aflată în estul Teritoriilor Palestiniene, la graniţa cu Israel. În 2002, Hashimra era deţinută de Group 4 Falck, o firmă înfiinţată de guvernul danez, şi avea cel puţin 100 de agenţi de securitate înarmaţi în Kedumin, una dintre coloniile evreieşti. În octombrie acelaşi an, cotidianul britanic The Guardian a publicat o anchetă despre Hashimra, iar în acea periodă ministrul de Externe danez a criticat Group 4 Falck pentru că avea contracte în derulare în coloniile evreieşti. Ca urmare, reprezentanţii Group 4 Falck, care a devenit parte a G4S, au declarat că se vor retrage din colonii. Ulterior, în martie 2009, G4S a semnat UN Global Compact, o iniţiativă a ONU prin care companiile de securitate se obligau să respecte convenţiile internaţionale în special cele legate de mediu, dreptul la muncă, anticorupţie, dar mai ales cele legate de violarea drepturilor omului. Unul dintre principiile UN Global Compact are în vedere şi complicitatea, fie ea şi pasivă, în ceea ce priveşte violarea acestor drepturi, mai arată documentarea DanWatch.

“Am avut informaţii despre activitatea G4S în Cisiordania şi Israel şi ne-am întrebat dacă mai sunt activi în acele zone. Am plecat şi de la câteva rapoarte oficiale ale unor organizaţii internaţionale, printre care şi International Trade Union făcuse public câteva cazuri de abuzuri ale G4S împotriva propriilor angajaţi. Până acum, reprezentanţii G4S nu au făcut nici un comentariu legat de faptul că au revenit în colonii, dar trebuie spus că este foarte dificil să obţinem un răspuns de la aceştia. Sperăm ca prin aceste articole să pornim o dezbatere publică în ceea ce priveşte firmele de securitate”, a precizat pentru Jurnalul Naţional Anne Skjerning, editor DanWatch. În aprilie 2010, jurnaliştii de la DanWatch au mers în Cisiordania şi au descoperit că G4S asigură servicii de pază şi securitate în supermarketurile din colonii, dar şi în domeniul industriei din colonia Atarot. De asemenea, au descoperit că Hashimira/G4S Israel asigură scanere în patru puncte de trecere a frontierei din colonii, dar şi echipament pentru câteva închisori ori secţii de poliţie. 

G4S a revenit în Cisiordania şi au din nou contracte în colonii, dar şi în punctele de trecere a frontier israeliene. Compania asigură echipament de securitate, printer altele, şi unei secţii de poliţie din colonia Ma’ale Adumin din estul Ierusalimului, staţie de poliţie care este ilegală, conform Ir-Amimn, o organizaţie nonguvernamentală israelienă, dar şi conform legislaţiei israeliene. La această secţie de poliţie, autorităţile israeliene mai ţin, pe lângă femei şi copii, şi arestaţi pe care îi izolează sau încearcă să-i ascundă. Amnesty International, BTselem o organizaţie nonguvernamentală israeliană, Comitetul ONU împotriva Torturii, Crucea Roşie, Addameer o organizaţie nonguvernamentală palestiniană, dar şi alte organizaţii au investigat abuzurile Israelului în teritoriile ocupate. G4S are mai mult de mii de agenţi în zonă, iar DanWatch a arătat că G4S are cunoştiinţă de faptul că armata israeliană mută deţinuţi din închisori aflate în teritoriile ocupate către cele din Israel, ceea ce este ilegal, conform Convenţiei de la Geneva. G4S în opinia jurnaliştilor danezi nu poate să fie decât complice, având în vedere că închisorile nu pot exista fără aportul companiei. De exemplu, în închisorile Ofer şi Megiddo sunt numai deţinuţi bărbaţi, dar şi adolescenţi cu vârste sub 18 ani.

G4S a crescut în România o dată cu contractual încheiat cu Poşta Română, dar şi cu bănci, supermarketuri şi instituţii ale statului. G4S, aşa cum am precizat, înglobează Group 4 Falck, o firmă înfiinţată de guvernul danez. Aceasta a cumpărat, în 2002, cu 6 mi­lioane de dolari Agenţia de Pază şi Protecţie (APP) Valahia, ale cărei baze au fost puse de Liviu Târsea (şi soţia sa), fost ofiţer SPP, despre care presa română a spus de mai multe ca ar fi fost chiar spion al Serviciului de Informaţii Externe ? SIE. Se spunea că APP Valahia l-ar fi avut în spate pe generalul SIE Constantin Silinescu. Astăzi, G4S România este organizată în trei firme: G4S Security System, G4S Cash Solutions şi G4S Secure Solutions şi are printre manageri şi absolvenţi ai Academiei de Înalte Studii Militare, unii dintre ei menţionând în CV cariere în SPP. Profitul net al grupului în România, în 2009, a fost de 12,4 milioane de euro, iar cifra de afaceri a fost de 105,6 milioane de euro. Am cerut G4S România să precizeze dacă au agenţi în coloniile evreieşti, dar nu am primit încă nici un răspuns.

×
Subiecte în articol: observator