x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Floreasca – acte emise fără respectarea legii

Floreasca – acte emise fără respectarea legii

de Iulia Barbu    |    Monica Andrei Capatos    |    19 Mar 2010   •   00:00

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a cerut prefectului Mihai Cristian Atănăsoaei să anuleze Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) emis de consilierii locali ai Sectorului 2 pentru construcţia din Strada Serghei Rahmaninov, nr. 4A. Acolo era un spaţiu verde care a fost defrişat pentru a fi ridicat un bloc.



Ieri-dimineaţă, o echipă de muncitori a început să excaveze terenul de pe Serghei Rahmaninov, nr. 4A, din cartierul Floreasca. Locatarii au reacţionat imediat şi au cerut încetarea lucrărilor, explicându-le muncitorilor că riscă să îi lase fără apă caldă. "Chiar pe aici trec atât conductele de apă caldă, cât şi cele de termoficare. Este revoltător ce se întâmplă!", a declarat una dintre locatare. Spaţiul verde a fost defrişat în luna februarie a acestui an, fiind puşi la pământ toţi castanii, teii şi frasinii. Acţiunea a avut avizul Primăriei Sectorului 2, instituţie care a transformat de altfel zona verde, protejată de lege, în parcelă construibilă.

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi a materialelor publicate de Jurnalul Naţional pe această temă, inspectorii municipalităţii au investigat cazul, ieşind la iveală că SC APEX INTERNATIONAL SRL a obţinut un PUD ce nu respectă legea. Acesta stabileşte reglementări noi numai cu privire la distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei.

Pentru alte modificări cu privire la regimul de construire, funcţiunea zonei, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului, procentul de ocupare a spaţiului respectiv, retragerile clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei era necesară aprobarea de Consiliul General a unui Plan Urbanistic Zonal. În plus, s-a mai găsit o ilegalitate.

Cu toate că prin adresa Primăriei Sectorului 2 terenul în cauză era încadrat în reglementările PUZ-Floreasca drept spaţiu verde, Agenţia de Protecţie a Mediului a decis ca proiectul construcţiei să nu se supună procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Însă, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă 195/2005, privind protecţia mediului, schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi este interzisă.

Pe lângă solicitarea făcută de primarul Oprescu prefectului Bucureştiului, Direcţia Juridic Contencios din cadrul municipalităţii va face demersurile pentru a ataca în instanţă hotărârea Consiliului Local Sector 2 prin care s-a aprobat PUD- Serghei Rahmaninov, nr. 4A şi s-a emis autorizaţia de construire. Pentru defrişarea spaţiului verde, inspectorii Capitalei au amendat SC APEX INTERNATIONAL SRL cu 5.000 de lei.

×
Subiecte în articol: observator