x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florentina, rapire sau dezertare?

Florentina, rapire sau dezertare?

27 Feb 2005   •   00:00

Florentina Goroh, un copil care va implini 14 ani la sfarsitul lui martie, nu s-a mai intors acasa de la scoala. Fata locuia in "Poiana Soarelui", un complex de 11 case din Brasov, realizat de Fundatia "Casa Copilului".

IRINA MUNTEANU

VIS. Florentina Goroh ar fi dorit sa inroseasca ouale de Pasti, acasa, in Complexul "Poiana Soarelui", insa rugamintile sale n-au fost inca auzite de cine trebuie
Acolo traiesc 95 de copii orfani sau abandonati. In timpul primei recreatii, au venit doua femei si au stat de vorba cu Florentina. Eleva de clasa a VII-a si-a luat ghiozdanul si le-a urmat. Cele doua femei erau Azota Popescu, presedintele Fundatiei Catharsis, care are drept scop intermedierea de adoptii internationale, si Tatiana Burchel, asistenta sociala la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Brasov. Totul s-a petrecut la 23 februarie, cand Florentina a plecat la Scoala nr. 21, ca de obicei. Nu s-a mai intors insa "acasa".

POVESTE. In anul 2000, Fundatia Catharsis a demarat o actiune prin care urmau sa fie adoptati 27 de copii din "Casa Copilului". In cazul Florentinei, adoptia s-a definitivat, ea fiind incredintata unor italieni. "Fata nu i-a cunoscut decat din poze pe viitorii parinti. S-au vazut abia dupa ce s-a dat actul de adoptie. Copiii, chemati in fata instantei, au declarat ca nu vor sa plece. Nu ni s-a cerut acordul, nici macar nu am fost instiintati", spune avocatul Nicolae Mandrila, vicepresedinte al Fundatiei "Casa Copilului". Au urmat mai multe procese, prin care fundatia a contestat adoptia si a solicitat desfacerea ei. Nu exista inca o sentinta definitiva in acest sens. De aceea, Mandrila crede ca luarea Florentinei din casa si punerea ei sub protectia DASPC este ilegala.

ANCHETA. Colegii Florentinei au povestit ce se intamplase, iar avocatul Mandrila a inceput investigatiile. Centrul a chemat DASPC in instanta, termenul de judecata a fost stabilit pentru 25 februarie, dar cei de la Directie nu s-au prezentat. Urmatorul termen a fost stabilit pentru astazi. Directorul Complexului o descrie pe Florentina drept "un copil sensibil, placut ca aspect". Spune ca fata "nu e genul care sa dea buzna peste Directia Copilului si sa ceara sa plece din Complex". Pe patul Florentinei, un ursulet si o pisica de plus asteapta cuminti sa li se intoarca stapana. Cel mai important lucru este ca fata sa se afle in siguranta, avand alaturi prieteni. Florentina stie cel mai bine care este acest loc.

REFUZ
Avocatul Nicolae Mandrila, vicepresedinte al Fundatiei "Casa Copilului", a declarat: "Doamna Tiharau, presedinta Comisiei pentru Protectia Copilului Brasov, mi-a spus ca fata s-a prezentat la ei de bunavoie, a povestit ca a fost agresata si a facut o cerere prin care solicita sa fie luata de Directie. Am insistat sa vedem minora, dar am fost refuzati, spunandu-ni-se ca se afla in conditii de maxima securitate".
×
Subiecte în articol: observator florentina