x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florin Chilian a câştigat procesul cu Ministerul Culturii! Pentru “Zece”, zece mii de euro - daune morale

Florin Chilian a câştigat procesul cu Ministerul Culturii! Pentru “Zece”, zece mii de euro - daune morale

de Dana Andronie    |    05 Apr 2013   •   17:28
Florin Chilian a câştigat procesul cu Ministerul Culturii! Pentru “Zece”, zece mii de euro - daune morale

Florin Chilian a câştigat procesul intentat Ministerului Culturii, având ca obiect încălcarea drepturilor de autor asupra compoziţiei muzicale “Zece”.
Pe 23 aprilie 2005, Ministerul Culturii şi Cultelor a lansat o campanie publică naţională numită “Mai bine o carte”, avand ca scop “readucerea în atenţia publicului a cărţii şi regăsirea gustului pentru lectură” şi “finalizarea construcţiei Bibliotecii Naţionale”.

În vederea promovării acestei campanii, Ministerul Culturii şi Cultelor a folosit un spot publicitar în care a fost difuzată piesa “Zece”, fără a exista un contract de cesiune de drepturi de autor, semnat între minister şi artist. Practic, spotul publicitar de promovare a campaniei “Mai bine o carte”, lansată de Ministerul Culturii şi Cultelor a fost pus la dispoziţia publică, fiind difuzat în mass-media, fără ca artisul să cesioneze drepturile sale de autor şi conexe asupra piesei “Zece” şi fără să-şi fi dat, măcar, acordul scris în vedere folosirii muzicii sale.

După aproximativ 6 ani şi după epuizarea tuturor căilor de atac, Florin Chilian a câştigat, cu ajurorul avocaţilor de la Roşca & Neacşu, în mod definitiv şi irevocabil. Ministerul Culturii va plăti 10.000 de euro, una dintre cele mai mari sume acordate de către instanţe române ca daune morale.

Prin soluţia pronunţată, instanţa a tras un semnal de alarmă asupra încălcării prevederilor legii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe de către însuşi ministerul care ar trebui să protejeze aceste drepturi şi să încurajeze activitatea de creaţie intelectuală.

×
Subiecte în articol: florin chilian