Jeffrey Franks spune că Guvernul a ales scenariul tăierii pensiilor şi salariilor
FMI a propus mai multe măsuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate între creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor, iar autorităţile române au optat pentru tăierea cheltuielilor, a declarat şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks."Am analizat mai multe opţiuni, diverse, iar majoritatea propunerilor noastre erau mai echilibrate între venituri şi cheltuieli. Am discutat mai multe scenarii diferite cu autorităţile în timpul misiunii noastre, care tocmai s-a încheiat. Guvernul - preşedintele, premierul şi ministrul Finanţelor, susţinuţi de întregul Cabinet - a luat decizia de a merge pe această abordare", a arătat Franks.
Întrebat dacă reducerea cu 25% a fondului de salarii bugetare era necesară, Franks a afirmat că situaţia fiscală dificilă impunea adoptarea unor măsuri, iar autorităţile au ales reducerea cheltuielilor. "Păi, Guvernul se regăsea într-o situaţie dificilă, pentru că prognoza revizuită de deficit pentru 2010, fără nici o măsură, arăta un deficit de 9% din PIB.
Deci, era nevoie de măsuri serioase. Au fost mai multe posibilităţi din care ar fi putut alege autorităţile - diverse variante care vizau simultan atât măsuri pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli -, dar decizia lor a fost să se bazeze aproape exclusiv pe reducerea cheltuielilor publice", a spus Franks.
Guvernul condus de Emil Boc (foto) s-a angajat să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%. Personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi.
PSD, PC şi PNL au boicotat întâlnirea "celulei de criză"
Întâlnirea de la Palatul Parlamentului dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii Guvernului, partidelor şi grupurilor politice parlamentare şi ai organizaţiilor sindicale şi patronale a avut loc, ieri, în absenţa liderilor PSD, PC şi PNL. Liderul liberal, Crin Antonescu, a explicat că PNL nu participă la o celulă de criză pe care preşedintele Traian Băsescu crede deja că a constituit-o.
La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, a explicat într-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor confederaţiilor sindicale că aceste întâlniri sunt tardive şi au ca scop intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a fugi de răspundere şi de a pune toate partidele să îşi asume greşelile lui. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că a lăsat un material pentru întâlnirea "celulei de criză", precizând că nu rămâne la discuţii pentru că nu vrea să fie partenerul preşedintelui în procesul de sărăcire a populaţiei.
Liderul PC a menţionat că a avut disponibilitatea la dialog, dar, după ce au văzut Memorandumul suplimentar de înţelegere convenit de România cu FMI şi UE, conservatorii consideră că "dialogul este pe baze ireale, întrucât planul de încredere e un plan de neîncredere".
● Gabriela Antoniu