x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FMI estimează că România va avea în 2009 o creştere economică de 4-5%

FMI estimează că România va avea în 2009 o creştere economică de 4-5%

23 Oct 2008   •   00:00

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia românească va creşte anul viitor cu 4-5%, mult sub nivelul indicat de Comisia Naţională de Prognoză, de 6,5%, şi de avansul Produsului Intern Brut din 2008, anticipat la 8-10%.



"Prognoza noastră de creştere pentru anul următor este de 4-5%, însă chiar şi această rată ar putea fi prea optimistă, în funcţie de ce se întâmplă în restul Europei şi SUA", a declarat, joi, pentru AFP, reprezentantul FMI în România, Juan Fernandez-Ansola.

Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru 2009 o creştere economică de 6,5%, iar premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că datele prezentate de economiştii cu care a discutat la Guvern pe tema crizei financiare globale indică pentru anul viitor un avans al PIB de 4-6%, cu condiţia ca salariile să nu fie majorate la un nivel care nu poate fi susţinut economic.

După ce în luna iunie a revizuit în urcare estimarea privind creşterea economică a României în 2008 la 6%, FMI a admis că prognoza este "prea conservatoare".

"Acum aşteptăm o creştere a PIB-ului de aproximativ 8-9% pentru 2008", a spus Ansola.

Activitatea economică va încetini, probabil, în România, în perioada următoare, consideră oficialul FMI.

"Condiţiile macroeconomice sunt dure. Există semne de încetinire a creşterii creditării, iar activitatea economică va începe, probabil, să sufere", a explicat el.

PIB-ul României a înregistrat o creştere record de 8,8% în primul semestru din 2008, cea mai ridicată de după căderea regimului comunist.

La începutul lunii octombrie, FMI a revizuit în urcare estimările privind creşterea PIB-ului României pentru 2008, de la nivelul de 5,4% anticipat în aprilie la 8,6%, iar pentru anul viitor se aşteaptă la un avans economic de 4,8%, uşor peste prognoza anterioară, de 4,7%.

Reprezentantul FMI în România anunţa la sfârşitul lunii septembrie o creştere economică de 5-6% în 2009.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania crestere economică