x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FNI – “ouă de aur” pentru Vîntu

FNI – “ouă de aur” pentru Vîntu

de Diana Scarlat    |    17 Apr 2008   •   00:00
FNI – “ouă de aur” pentru Vîntu

Într-o apariţie surpriză la Realitatea TV, victima procesului FNI, Ioana Maria Vlas, l-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vîntu, proprietarul trustului media Realitatea-Caţavencu, de faptul că a golit de bani Fondul Naţional de Investiţii.

Într-o apariţie surpriză la Realitatea TV, victima procesului FNI, Ioana Maria Vlas, l-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vîntu, proprietarul trustului media Realitatea-Caţavencu, de faptul că a golit de bani Fondul Naţional de Investiţii.

 

 

În ziua în care justiţia trebuia să dea verdictul în procesul Ioanei Maria Vlas, singurul inculpat în falimentul FNI, aceasta a apărut la postul lui SOV, în emisiunea “Realitatea Zilei”. Ea a răspuns cu lux de amănunte la întrebările moderatorului Răzvan Dumitrescu şi la cele ale telespectatorilor. “Firul roşu” al acestui dialog l-a constituit desemnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu ca principal artizan al FNI, şi beneficiar al unor sume uriaşe de bani care au stat la baza imperiului bancar creat de acesta. Chiar dacă multe dintre declaraţiile doamnei FNI au mai fost auzite de la ieşirea sa din închisoare, chiar ieri, la Antena 3, noutatea acuzaţiilor făcute aseară în direct a fost dată de “gazda” emisiunii, incriminatul punîndu-i la dispoziţie spaţiul de emisie.

 

CU LUX DE AMĂNUNTE. Vlas a prezentat în detaliu modul de funcţionare al fondului a cărui atractivitate era pompată artificial prin reevaluarea continuă a acţiunilor necotate din portofoliu. Pe această bază erau “convinşi” tot mai mulţi oameni să depună bani în
FNI. Atîta timp cît cumpărările de titluri erau mai mari decît răscumpărările, existau foarte mulţi bani disponibili. Aceştia erau depuşi în bănci cu dobînzi superioare celei din piaţa bancară, rezultînd alte cîştiguri. Fiind sprijinit şi pe supraevaluarea activelor, disponibilul de lichidităţi era la dispoziţia trezoreriei. Vlas a precizat în mod repetat în cursul emisiunii că “domnul Vîntu a scos bani ca să aibă resurse financiare”. În perioada decembrie 1999 – aprilie 2000, în FNI au intrat prin cumpărări de titluri 3.000 de miliarde de lei care au fost folosiţi pentru răscumpărări şi “necesităţi personale pentru Vîntu, care şi-a clădit imperiul bancar”. Banii pentru Banca pentru Industrie şi Dezvoltare au provenit din FNI – a spus Vlas – banii fiind luaţi de domnul Popa Nicolae, împuternicit încă din 1996 de Sorin Ovidiu Vîntu să scoată bani cash. Evident că a fost o fraudă, pentru că s-au făcut modificări în baza de date, a punctat interlocutoarea.

 

 

 

VINOVATUL. Întrebată de realizatorul emisiunii cine este responsabil de supraevaluarea activelor, ea l-a acuzat pe Vîntu, care considera FNI drept “găina cu ouă de aur”. Vlas a explicat că la 1 decembrie 1999 şi-a dat demisia, dar a revenit, crezînd că poate să echilibreze Fondul. Acest lucru nu a mai fost posibil, deoarece “gaura s-a accentuat”. Ea a mai precizat că departamentul trezorerie funcţiona prin ordinele lui Vîntu transmise prin Popa. Tot lui Vîntu îi aparţine şi mişcarea genială de a asocia FNI cu CEC, instituţie credibilă, a susţinut Vlas. Realizatorul a întrebat-o pe Vlas de ce nu a blocat fraudele, de ce nu a încercat să aducă la suprafaţă adevărul. Răspunsul a fost: “Eu n-am văzut o persoană care să i se opună lui Vîntu. El mi-a spus «Şefa, nu ştii să faci bani în România.»“. Un telespectator a întrebat unde sînt banii din FNI. Răspunsul a fost fără echivoc: “Mulţi oameni au cîştigat. Sînt persoane care se pare că uită. De la FNI au cîştigat bani, printr-un delict de iniţiere, cei care au investit deliberat. Prima dintre ele este Vîntu, el are partea cea mai mare din banii luaţi, dar este şi societatea lui Liviu Luca, şi Banca Agricolă”.

 

 

 

MĂICUŢĂ BĂTRÎNĂ. Luîndu-şi în serios rolul de victimă, Vlas a ţinut să se justifice poetic: “Eu sînt singură, domnul meu. Nu mai am decît o mamă bătrînă şi bolnavă. Nu mai am pentru ce să mă omor să fac bani.”, a repetat pentru interlocutor şi pentru telespectatori “mama FNI-ului”, ţinînd să sublinieze că supranumele este impropriu. De asemenea, a ţinut să precizeze că nu este naivă: “Să ştiţi că nu se numeşte naivitate. Se numeşte singurătate şi dorinţă de a trăi pentru ceva! Nu pot să vegetez!”. În final, Ioana Maria Vlas a spus că nu ea îl acuză pe Vîntu, ci dovezile: “Probele juridice împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu există la expertiză.”

diana.caloianu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator bani vintu vlas