Ministerul Fondurilor Europene promite rezolvarea problemelor și a blocajelor din sistemul de plăţi, pentru proiectele finalizate, însă nu s-a schimbat situaţia de la finalul anului trecut. Rambursările întârzie, oamenii muncesc zi și noapte, fără rezultate, iar firmele care au implementat proiecte ar putea da faliment.
În ciuda promisiunilor făcute de autorităţi, mulţi dintre cei care lucrează cu fonduri europene nu și-au primit salariile de cel puţin trei luni, iar situaţia nu pare a se putea rezolva prea curând. „La Ministerul Fondurilor Europene este închis pentru inventar! Nu se întâmplă nimic, totul e închis ermetic în acest moment. Noi vom pregăti o nouă acţiune, pentru a debloca situaţia actuală”, explică Ion Popescu, președintele CSN Meridian și vicepreședinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. Asociaţia a făcut presiuni, la sfârșitul anului trecut, pentru a face posibilă plata pentru lichidarea a 257 de proiecte europene, după 8 decembrie s-a dat o Hotărâre de Guvern în acest sens, dar anul trecut s-a încheiat cu peste 4.000 de cereri de rambursare nerezolvate, care sunt în continuare blocate.
Aceeași soartă o au și cererile înregistrate în această perioadă. „S-a întârziat foarte mult plata, iar noi trebuie să recuperăm. Ultima tranșă de bani a venit pe 29 decembrie, iar noi trebuie să depunem documentele până pe 15 ianuarie. Muncim și ziua, și noaptea.
Toate cererile de rambursare trebuie să fie trimise până pe 30 ianuarie, apoi așteptăm. Avem cereri de rambursare depuse de trei luni, care nu s-au analizat, pentru că ei s-au axat pe cererile de plată și de lichidare. Cererile de rambursare sunt în stand-by, în condiţiile în care asociaţiile și firmele ar trebui să supravieţuiască din acești bani până la următoarele proiecte”, explică Bianca Michi, specialist în accesare de fonduri europene. Blocarea cererilor de rambursare înseamnă pericol de faliment pentru mii de firme și peste 20.000 de oameni lăsaţi fără venituri, pentru următoarele luni.