x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fost ofiţer SIE, trimis în judecată în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

Fost ofiţer SIE, trimis în judecată în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”

de Lucian Dobrater    |    13 Feb 2011   •   15:09

Procurorii DIICOT au trimis în judecată una dintre cele mai mari grupări de crimă organizată care a acţionat în ultimii ani în judeţul Alba. 22 de persoane vor fi judecate la Tribunalul Alba în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”. 21 de bărbaţi şi o femeie, cercetaţi penal în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“, vor fi judecaţi pentru infracţiuni foarte grave: instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie.

Printre clienţii grupării se află persoane importante din Alba Iulia ale căror identităţi nu au fost făcute publice. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba. 12 dintre membrii grupării sunt în arest preventiv, doi sunt daţi în urmărire internaţională, iar restul au interdicţie de a părăsi ţara. Printre cei din ultima categorie se află şi doi oameni de afaceri italieni. Este vorba despre Luca Anversa, patronul firmei de construcţii Pomponio SA Alba Iulia şi Luigi Saviato, partener de afaceri cu Anversa la un hotel din comuna Gârbova. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la şantaj şi şantaj. Un alt nume important din grupare este fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Vulpe, zis „Fox”, aflat în arest preventiv.

Tânărul şi-a păstrat legăturile şi după ce a părăsit serviciul de informaţii, astfel încât a devenit „pionul” care asigura relaţiile dintre guparea infracţională şi clienţi. Intimidarea persoanelor vizate de şantaj se făcea cu metode specifice. Este vorba despre cocteiluri „Molotov“ (sticle umplute cu benzină), care erau aruncate în curţile caselor persoanelor care aveau datorii. „Nu am nimic de spus“, a declarat Luca Anversa în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Restul inculpaţilor aflaţi în arest preventiv sunt: Gabriel Antoniu Bakai, Adrian Bălan, Sergiu Cândea, Ioan Decean, Gheorghe Lupu, Nicolae Muntean, Ioan Roşca, Teodor Şchiop (liderul grupării), Petru Şerpu, Virgil George Dura şi Mihai Darius Câmpean. Ultimii doi sunt arestaţi şi în alte cauze pentru tâlhărie, respectiv trafic de droguri. Inculpaţii aflaţi în stare de libertate, pe lângă cei doi italieni, sunt: Mihai Dorin Pîrvu, Adrian Trifa, Solomon Sicoe, Ioan Răşinariu, Viorel Gheorghe Toma şi Ştefan Cernea.

Persoanele cu mandat european sunt Hancheş Raul (fost Rus), zis „Pricu”, cunoscut lider al lumii interlope din Alba Iulia şi soţia acestuia, Geanina Hancheş. Pricu a primit de la soţia acestuia, din activităţile de prostituţie şi proxenetism din străinătate, 3.900 de euro şi 8.170 de dolari. De asemenea, banii rezultaţi din activitatea de şantaj sunt în valoare de 13.500 de lei. „Inculpaţii au constituit la începutul anului 2010 o grupare infracţională specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă. Membrii grupării au colaborat la plasarea fetelor şi au colaborat şi cu persoane care au săvârşit independent infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.Rechizitoriul are 230 de pagini, iar întreg dosarul este cuprins din 15 volume. Activitatea grupării a fost documentată şi cu ajutorul unor interceptări telefonice.

Tribunalul Alba a decis eliberarea inculpaţilor din arest preventiv, dacă nu sunt arestaţi în alte cauze. Măsura a fost înlocuită cu obligativitatea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Recursul la această decizie, formulat de procurorii DIICOT, se va judeca săptămâna viitoare la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpaţii rămân după gratii până la decizia definitivă a Curţii de Apel. O decizie similară a fost luată în urmă cu o lună de Tribunalul Alba, dar Curtea de Apel a hotărât cercetarea membrilor grupării în stare de arest.Membrii grupării riscă până la 20 de închisoare. Este pedeapsa maximă pentru cea mai gravă infracţiune, aceea de constituire şi sprijinire grup infracţional organizat. Primul termen la Tribunalul Alba a fost stabilit pentru 7 martie 2010.

×