x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul consul britanic contraataca

Fostul consul britanic contraataca

25 Oct 2004   •   00:00

Scandalul vizelor e departe de a fi terminat. Personajul-cheie, fostul consul britanic la Bucuresti, James Cameron, cel care a scos la iveala ilegalitatile din sistemul de acordare a vizelor de Anglia mai ales in cazul cetatenilor romani si bulgari, s-a decis sa dea in judecata Ministerul de Externe de la Londra.

Cameron a fost suspendat din postul de consul in mai, fiind acuzat ca "a acceptat favoruri sexuale in schimbul eliberarii de vize". Cu alte cuvinte, acuzatorul a ajuns acuzat. De ce a dat Cameron in judecata Ministerul de Externe? Fostul consul a aflat ca in situatia sa se mai afla un diplomat, fostul ambasador britanic in Uzbekistan, acuzat si el ca a dat vize unor tinere in schimbul unor favoruri sexuale. Ministerul nu are nici o dovada pentru a-si sustine acuzatiile impotriva celor doi diplomati. Prin urmare, Cameron si-a depus vineri plangerea la tribunal.

SINGURUL VINOVAT. Ministerul de Interne de la Londra stia de neregulile din sistemul de imigratie inca din 2001. In acelasi an, personalul consular de la ambasadele Marii Britanii de la Bucuresti si Sofia a si pledat pentru inasprirea conditiilor de acordare a vizelor celor care vor sa-si inceapa o afacere pe cont propriu in Regat. Daca ar fi fost dupa ambasade, doar 10% dintre solicitarile de astfel de vize din Romania si Bulgaria ar fi fost aprobate. Internele britanice au acceptat fara probleme si restul de cereri. In afara de Cameron, care a semnalat abuzurile, nimeni insa nu a mai fost pedepsit. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: observator