Fostul diplomat Silviu Ionescu a ieşit pe poarta Penitenciarului Rahova la orele 21.30. "Şi puşcăria e tot pentru oameni. E o experienţă de viaţă. Eu continui să-mi susţin nevinovăţia. Nu eu eram la volanul acelei maşini”, ne-a declarat Silviu Ionescu, după ce şi-a îmbrăţişat fiul, prietenii si avocaţii.
Silviu Ionescu, rămas fără calitatea de diplomat (pe care a pierdut-o automat după primele 60 de zile de arest preventiv), ne-a precizat că în viitor îşi va asigura veniturile pentru întreţinerea familiei folosindu-şi specializarea în studii europene. El a anunţat însă că va realiza şi o emisiune tv, fără a preciza tema şi postul care o va găzdui.
"Mă bucur foarte mult că tatăl meu a fost eliberat, şi mă bucur mai ales pentru că acest lucru s-a întâmplat de ziua mamei, care a împlinit astăzi 50 de ani. Continuăm să susţinem că tata este nevinovat, şi vom demonstra acest lucru. Dacă o să vă uitaţi în dosar, veţi vedea că declaraţiile martorilor din Singapore se bat cap în cap, nu tatăl meu s-a aflat la volanul acelei maşini. Se va vedea că tatăl meu este nevinovat la capatul procesului. Ce este important este că va fi judecat în stare de libertate. A stat prea mult în arest, noi îl aşteptam cu nerăbdare, să-l luăm acasă", ne-a declarat Bogdan Ionescu, fiul fostului diplomat. Cu nerăbdare, acesta aşteptat eliberarea tatălui său în faţa penitenciarului Rahova.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Johanna Popescu, toate procedurile necesare eliberării lui Silvian Ionescu din arestul preventiv, inclusiv formalităţile de amprentare, la ora transmiterii ştiri - erau îndeplinite. Singurul motiv care-l mai ţine pe fostul diplomat în arest, este faptul că nu şi-a recuperat banii din contul penitenciarului, bani pe care orice deţinut are dreptul să-i deţină pentru cumpărăturile din penitenciar.
"Silviu Ionescu, clientul meu, a stat in arestul preventiv aproape 7 luni de zile. Acum in sfarsit va fi eliberat. Decizia este definitiva si a fost data de tribunalul Bucuresti, dupa ce noi am contestat verdictul dat de instanta de fond, judecatoria sectorului 3, saptamana trecuta. O data la 60 de zile, se verifica daca mai subzista temeiurile arestarii si in cadrul acestei verificari, facute saptamana trecuta, instanta de fond a hotarat sa mentina arestul preventiv. In recurs, la tribunal, noi am sustinut ca s-au schimbat temeiurile in baza carora s-a facut arestarea si am aratat ca domnul Silviu Ionescu nu mai are cum sa influenteze martorii. Tribunalul a decis sa inlocuiasca mandatul de arestare preventiva cu obligatia de a nu parasi tara", ne-a declarat aparatorul fostului diplomat, avocat Nelu Taşcă.
Eliberarea fostului diplomat vine după ce în 17 noiembrie, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti constatase, din oficiu, că arestul în cazul lui Ionescu este legal şi temeinic, instanţa respingând o cerere a sa de înlocuire a măsurii arestării cu obligarea de a nu părăsi ţara. Dezbaterile în procesul în care diplomatul Silviu Ionescu este judecat privind un accident rutier soldat cu victime, petrecut în decembrie 2009, la Singapore, va continua în 12 ianuarie 2011, la Judecătoria sectorului 3.
Silviu Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că, în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar. Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore, potrivit procurorilor.
Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni. Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României, după orele 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ministerul Afacerilor Externe s-a constituit parte civilă în procesul lui Silviu Ionescu.