x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul director RADET, Gheorghe Dabela, condamnat la şase ani de închisoare

Fostul director RADET, Gheorghe Dabela, condamnat la şase ani de închisoare

01 Iul 2009   •   00:00

Curtea de Apel Bucureşti a decis mărirea pedepsei fostului director general al RADET, Gheorghe Dabela, condamnându-l la şase ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că a primit mită peste jumătate de milion de euro, pentru derularea unui contract de modernizare a regiei.



Curtea de Apel Bucureşti a decis, astăzi, mărirerea pedepselor în dosarul în care fostul director general al RADET, Gheorghe Dabela, a fost judecat, alături de Valentin Carali, fost ofiţer superior SRI, informează Mediafax.

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a lui Eduard Pelengică.

Astfel, Gheorghe Dabela a primit o pedeapsă de 6 ani închisoare şi 2 ani interzicerea unor drepturilor după executarea pedepsei principale. Iniţial, prima instanţă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti îl condamnase la 3 ani de detenţie.

În cazul lui Valentin Gabriel Carali, fost ofiţer superior în cadrul Serviciului Român de Informaţii, instanţa a mărit pedeapsa primită iniţial la 4 ani şi 6 luni de închisoare.

De asemenea, Marian Fătu, a fost condamnat să execute o pedeapsă de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor, iar Mihai Cucui, la 6 ani închisoare.

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis şi condamnarea la şase ani de închisoare a lui Ion Fătu şi Eduard Valentin Pelengică, în timp ce Lilian Uzunov a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

De asemenea, instanţa i-a obligat pe Valentin Carali, Marian Fătu, Ion Gheorghe Dabela, Mihai Radu Cucui, Lilian Uzunov, Ion Fătu şi Petco Uzunov la plata a câte 2.500 de lei cheltuieli de judecată.

Această decizie poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

În iulie 2006, s-a finalizat judecarea acestui dosar în prima fază, la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti. În urmă unei decizii a Curţii Constituţionale, instanţa supremă a decis că Curtea de Apel Bucureşti este competentă să judece cazul

Procurorii anticorupţie au stabilit că în perioada 1998 - 2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti şi intermediari ar fi pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH, bani şi bunuri în valoare totală de peste jumătate de milion de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, pentru încheierea contractului economic şi pentru asigurarea ritmicităţii plăţilor pe care urma să le efectueze.

Fostul director general al regiei Ioan Gheorghe Dabela ar fi primit mită 100.000 de euro, restul până la 500.000 de euro fiind împărţiţi între cei şapte complici ai acestuia.

Reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsaneriung GmbH au încheiat cu RADET, la începutul anului 1999, un contract în valoare de 22 de milioane de mărci germane, pentru reabilitarea a 25 de kilometri de conductă de transport a agentului termic, derulat prin filiala la Bucureşti de firma germană.

Potrivit procurorilor anticorupţie, responsabilii RADET au cerut în mod repetat mită pentru realizarea contractului de investiţii. Contractul ar fi fost atribuit fără licitaţie şi s-a derulat pînă în momentul în care Primăria Capitalei a invocat, la sfîrşitul lui 1999, intrarea în incapacitate de plată, după ce conturile sale au fost blocate.

Probele strânse de anchetatori au arătat că Gheorghe Dabela a mai pretins şi primit sume de bani şi alte bunuri - printre care şi trei autoturisme de lux - de la reprezentanţii a trei societăţi comerciale româneşti care aveau relaţii economice cu RADET, ca să accepte încheierea unor contracte, derularea lor în cît mai bune condiţii şi, în special, ritmicitatea plăţilor către aceşti parteneri.

Alături de Dabela au mai fost judecaţi, de către Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, Mihai Radu Cucuiu - fost director tehnic la RADET, Liana Uzunov - fost director comercial la aceeaşi regie, Ion Fătu - fost director general în cadrul Ministerului Industriilor şi Resurselor. Cei trei au fost condamnaţi luare de mită în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Potrivit procurorilor, aceştia au primit, în mod repetat, de la reprezentanţii germani diverse sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 15.000 de euro pentru derularea negocierilor şi implementarea tehnologiei germane în reţeaua de termoficare bucureşteană.

Procurorii au mai stabilit că Valentin Carali, ca ofiţer de obiectiv în cadrul Direcţiei economice a SRI, răspundea direct, pe linie de serviciu, de RADET Bucureşti şi Ministerul Industriilor şi Resurselor. În această calitate, el putea interveni pe lîngă directorii regiei bucureştene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a reţelei de termoficare din capitală. Suma totală primită de Carali pentru intermedierea negocierilor a fost stabilită de procurori la peste 47.000 deeuro şi 22.500 de mărci germane.

În cazul celor patru germani (printre care Rudi Donath şi Knud Gunter Gerdes), procurorii români au dispus transferarea procedurii în materie penală Parchetului din Hanovra, pentru continuarea cercetărilor. (V.A.)

×