x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul secretar de stat Ovidiu Puţura, reţinut de DNA

Fostul secretar de stat Ovidiu Puţura, reţinut de DNA

21 Ian 2015   •   08:42
Fostul secretar de stat Ovidiu Puţura, reţinut de DNA

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, în prezent director la Direcţia contencios din MJ, a fost reţinut, azi, de procurorii DNA, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ovidiu Puţura pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

"În noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-a promis unei judecătoare că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei promise, Puţura i-a solicitat judecătoarei să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia suspectului era reclamant recurent", precizează DNA într-un comunicat.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2014, Ovidiu Puţura a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile.

Surse judiciare, citate de Agerpres, susţin că Ovidiu Puţura ar fi cerut unei judecătoare o soluţie favorabilă soţiei sale, Alina Puţura, în dosarul civil având ca obiect o revendicare imobiliară, finalizat ulterior cu admitea acţiunii acesteia şi obligarea recunoaşterii dreptului de proprietate asupra unei porţiuni de teren în suprafaţă de 916 mp.

Potrivit surselor, în noiembrie anul trecut, Ovidiu Puţura s-a întâlnit cu una dintre judecătoare în incinta restaurantului unui hotel din Bucureşti, unde au discutat despre faptul că fiul acesteia nu a promovat concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar din 22 septembrie 2014, candidatura sa fiind respinsă în urma unui incident petrecut în sala de examen, ce a contribuit la "sancţionarea disciplinară".

În acest context, fostul secretar de stat ar fi lăsat să se înţeleagă că prin intervenţii, prin intermediul unui funcţionar cu influenţă la nivelul Comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, va face demersuri pentru ca fiul acesteia să promoveze în 2015 acest examen, prin fraudare.

Sursele au arătat că, în schimbul promisiunilor formulate de Puţura, judecătoarea Corina Iacob s-a angajat să dea curs solicitărilor acestuia, să obţină o soluţie favorabilă soţiei sale în respectivul dosar, aflat în recurs, şi să convingă pe cel puţin una dintre colegele de complet.

Acestea au mai precizat că, urmare a influenţei exercitate de Puţura, completul a dat o soluţie favorabilă, respectiv a admis recursul Alinei Puţura şi, în consecinţă, au fost obligaţi pârâţii "să recunoască dreptul de proprietate al reclamantei asupra porţiunii de teren în suprafaţă de 916 mp, Bistriţa, evidenţiat cu roşu în schiţa anexă la raportul de expertiză tehnică, să-l predea în posesie şi să se abţină pe viitor de la orice acte de conturbare ori deposedare. Totodată, pârâţii au fost obligaţi să-şi ridice imobilele construcţii edificate pe terenul de mai sus".

×
Subiecte în articol: ovidiu putura