x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fragil: floare de rock international

Fragil: floare de rock international

de Dana Andronie    |    Dana Ciobanu    |    19 Aug 2005   •   00:00
Fragil: floare de rock international

Pentru doua seri, Teatrul de vara din Costinesti a fost "purificat" cu rock si blues. Prima editie a Festivalului Fragil a avut Semnal in "gradina manelelor" din Statiunea Tineretului.

Tot intr-un teatru de vara, cel din Mamaia, Semnal M abia a adunat, anul trecut, o mana de oameni. Anul acesta, baietii lui Iuliu Merca au reusit sa aduca la "bal" 1.000 de iubitori ai muzicii rock.

FARA VARSTA. Clujenii au cantat mai mult de o ora in memoria liderului disparut prematur, chiar la Costinesti, unde s-a si nascut Semnal M. S-a facut o trecere in revista a cantecelor cu o anumita semnificatie pentru trupa, printre care si ultima melodie inregistrata de Iuliu Merca, dar si evergreen-uri care i-au fost dragi. Piese fara varsta au fost fredonate de sute de voci: "O roata de foc", "Spune-mi cine esti"... Dupa atatia ani de existenta, Semnal M traieste tot din "mostenirea" muzicala lasata de Merca, cantecele noi fiind mai greu digerate de public. De altfel, si stilul Semnalului s-a mai schimbat, ultimele compozitii ale clujenilor nemaipurtand amprenta care i-a consacrat. Muzica lor s-a pastrat insa ca vinul, indemnand ardelenii din teatru la joc si voie buna. Chiar daca a cantat o ora si jumatate, publicul n-a lasat Semnalul sa paraseasca scena inainte de a face un bis.

IREPETABIL. Gata incalziti, spectatorii i-au primit cu ropote de aplauze si fluieraturi pe cei patru vechi "irisi" si pe noul clapar, Relu Marin. Maestrii s-au prezentat cu o colectie de cover-uri dupa piesele titanilor muzicii rock mondiale. Cristi Minculescu, Nelu Dumitrescu, Valter Popa si Boro ne-au oferit o seara irepetabila, din punct de vedere al repertoriului. Au pus atata suflet in cantare, incat scaunul tobosarului Nelu a cedat, dar artistul n-a lasat betele din mana. "Irisii" i-au adus in Teatrul de Vara pe Bad Company, Led Zeppelin, Roling Stones, prin hituri de referinta ale acestora. Finalul a fost totusi rezervat trupei Iris, care a incheiat recitalul, asa cum ne-a obisnuit, cantand impreuna cu publicul "Floare de Iris". Cand au fost rechemati pe scena pentru un bis, Minculescu & Co. i-au surprins pe rockeri cu "Iris Maxima", o premiera pentru Costinesti si pentru Romania.

Atat artistii, cat si echipa tehnica si organizatorii au purtat la piept fundite albastre, simbolul bluesman-ilor si rockerilor". Festivalul Fragil 2005 i-a avut prezentatori pe "micutul" Mihai Godoroja si pe "gigantul" A.G. Weinberger (calificati astfel dupa statura).

CORECTITUDINE
RECUNOSTINTA. Semnal M a cantat in memoriam Iuliu Merca
Cea de-a doua seara a Festivalului Fragil 2005 a fost dedicata in special genului blues. Sir Blues Vali Racila a adus pe scena cateva "Povestiri ambulante", Mike and the Blue Spirit au cantat "Traiasca Capra Vecinului", iar A.G. Weinberger le-a destainuit spectatorilor o parte dintre "Trairile esentiale". Anii petrecuti in America si-au pus amprenta pe Weinberger. Fara sa profite de faptul ca se numara printre organizatorii evenimentului si ar putea avea ceva avantaje, chitaristul a cumparat 17 bilete pentru membrii familiei sale si cativa prieteni.
×
Subiecte în articol: observator