x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FranŢa – Germania: Negocieri pentru reducerea CO2

FranŢa – Germania: Negocieri pentru reducerea CO2

17 Apr 2008   •   00:00
FranŢa – Germania: Negocieri pentru reducerea CO2

Ministrul german al Mediului, Sig­mar Gabriel, a dezminţit ieri un eşec al negocierilor dintre Franţa şi Germania pentru a ajunge la un acord asupra reducerii emisiilor de CO2 în cazul automobilelor

Ministrul german al Mediului, Sig­mar Gabriel, a dezminţit ieri un eşec al negocierilor dintre Franţa şi Germania pentru a ajunge la un acord asupra reducerii emisiilor de CO2 în cazul automobilelor, transmite France Presse. Cotidianul economic german Handelsblatt a afirmat în ediţia de vinerea trecută că negocierile franco-germane sînt pe punctul de a eşua. Citînd surse apro­piate guvernului german, publi­c­aţia aducea ca dovadă anularea unei întîlniri între Sigmar Gabriel şi omo­logul său francez, Jean-Louis Borloo, pentru care nu s-a fixat o nouă dată. “Nu este deloc adevărat”, i-a asigurat ministrul german pe zia­riştii care i-au adresat întrebări pe această temă în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu comi­sarul european pentru energie, Andris Piebalgs.

 

ÎNTÎLNIRE. Negocierile franco-germane “nu sînt în nici un caz încheiate”, a adăugat Gabriel, evo­cînd o întîlnire ce va avea loc mîine, la Berlin, între reprezentanţii cancelariei germane şi Ministerului german al Mediului, pe de o parte, şi cei ai Palatului Elysee, pe de altă parte. Sigmar Gabriel a recunoscut că există “interese economice diferite” între Franţa şi Germania. “Cred că se poate găsi o soluţie, însă nu avem dreptul să facem acest lucru în detrimentul obiectivelor în materie de mediu”, a spus el. El a estimat că este posibilă ajungerea la un acord între cei 27 pe această temă pînă la vii­toarea reuniune a şefilor de stat şi guvern ai UE din luna iunie. Co­misia Europeană in­ten­ţionează să-i oblige pe constructorii de automobile să reducă, pînă în 2012, la o medie de 120 de grame pe kilometru emisii­le de CO2 generate de maşini, prin intermediul unui sistem de sanc­ţiuni pentru contravenienţi.

 

GRUP DE LUCRU. Proiectul iniţial prevedea o reducere în funcţie de puterea autoturismelor, faţă de care Berlinul s-a opus, considerînd că ea ar fi penalizat prea mult industria germană de automobile, specializată în producţia de maşini de mare pu­tere, cu un grad de poluare mai ridicat decît modelele mici fa­bricate în Franţa sau în Italia. La începutul lui martie, Parisul şi Berlinul au anunţat crearea unui grup de lucru şi au promis o “poziţie comună”.

  • Rompres
×
Subiecte în articol: verde!