x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fratele preşedintelui şi-a făcut bine lecţiile

Fratele preşedintelui şi-a făcut bine lecţiile

de Gabi Golea    |    02 Sep 2009   •   00:00
Fratele preşedintelui şi-a făcut bine lecţiile

Piersicii promişi de Mircea Băsescu la începutul lunii aprilie sunt la locul lor. După scandalul iscat atunci de o anchetă a Grupului pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, fratele preşedintelui are dovezi că, cel puţin deocamdată, nu a dat nici un tun imobiliar la Constanţa.

Grupul pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a dezvăluit la începutul lunii aprilie că fratele preşedintelui României se pregăteşte să dea un tun imobiliar, preluând terenurile fermelor de lângă oraşul Constanţa, mai exact, de pe teritoriul localităţii Agigea. GIP susţinea că în decembrie 2006 firma familiei Băsescu, Global Business & Investments, a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Valu lui Traian, aceasta fiind instituţie de stat.

Contractul este încheiat pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire, având ca obiect "cercetarea ştiinţifică şi producţia în agricultură". Conform declaraţiilor lui Mugur Ciuvică, Global Business & Investments este deţinută şi administrată de copiii şi apropiaţii lui Mircea Băsescu, iar fratele preşedintelui este implicat direct în activitatea societăţii comerciale. SCDP funcţionează în subordinea Academiei de Ştiinţe Gheorghe Ionescu Siseşti, fiind coordonată de Institutul de Cercetare-Dezvoltare Mărăcineni - Argeş.

LIVADA CU DOVADA
Mircea Băsescu declara atunci că fiul său a devenit asociat în companie abia cu o lună în urma declanşării scandalului. Fratele preşedintelui a ţinut să menţioneze că societatea a fost înfiinţată în 1995, Adriana Opreanu fiind unic acţionar, iar în 1997, compania a încheiat un contract de asociere în participaţiune, cu Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură din Valu lui Traian. Mircea Băsescu a subliniat că în baza contractului societatea Global Business s-a angajat să planteze 20 de hectare de livadă, cu şase soiuri de piersici care vor fi cumpăraţi de la Institutul de cercetare, la preţul pieţei.

Zis şi făcut: astăzi, la şase luni de la scandal, piersicii familiei Băsescu sunt la locul promis, ocupând cele 20 de hectare ale fermei, din totalul de 30, restul terenului având destinaţie administrativă, ca şi până acum. Mircea Băsescu a mai subliniat, cu ocazia scandalului, că nu vede nimic rău în a face investiţii în judeţul Constanţa, iar firma la care fiul său deţine 85% din acţiuni a construit în zonă un nou sistem de irigaţii şi un gard de împrejmuire a livezii, cu valoare de circa 40.000 de euro, iar profit ar putea avea după cel puţin cinci ani.




Estimare corectă, având în vedere căderea pieţei imobiliare în perioada crizei economice, când e mai inteligent să faci terenurile să producă altfel decât prin tranzacţii imobiliare. Mai ales în an electoral, cu un frate candidat la Preşedinţie.

 

Mircea Băsescu, la rampă
Fratele şefului statului, Mircea Băsescu a dat ieri un comunicat prin care respinge o serie de acuzaţii care i se aduc şi cere presei să nu mai facă conexiuni între el şi Traian Băsescu. Cum în ultima săptămână a fost subiectul mai multor acuzaţii, Mircea Băsescu a precizat ieri într-un comunicat că nu a fost implicat în nici un fel de afacere teroristă, nu a participat la operaţiuni ultrasecrete de trafic internaţional cu explozibil, nu a săvârşit nici o faptă de crimă organizată, trafic de arme şi substanţe explozive, nu a sprijinit şi nu a finanţat acte de terorism internaţional, nu a făcut parte din nici un grup criminal organizat, nu a participat la nici o operaţiune de încărcare sau descărcare de explozivi şi muniţii din nici un vapor, nu a fost şi nu este implicat în afaceri cu armament.

"Nu am făcut niciodată trafic de influenţă pe lângă preşedinte, nu i-am cerut niciodată să-mi facă vreo favoare şi nici nu i-am cerut sprijinul în afacerile pe care le desfăşor", a mai precizat el. Mircea Băsescu a subliniat totodată că doreşte să menţioneze "pentru ultima dată" că activitatea sa profesională şi viaţa sa privată sunt distincte de activitatea şi viaţa privată a preşedintelui României. (G.A.)

×
Subiecte în articol: observator constanta tun imobiliar