x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frenezie electorală de Ziua Mediului

Frenezie electorală de Ziua Mediului

de Alexandru Nastase    |    05 Iun 2008   •   00:00
Frenezie electorală de Ziua Mediului

Pămîntenii sărbătoresc azi Ziua Mediului. În vreme ce în restul lumii oamenii organi­zea­ză manifestaţii împotriva încălzirii globale, a marilor poluatori sau a uciderii animalelor sălbatice, în Ro­mâ­nia, politicienii sînt vioara întîi a manifestărilor.

Pămîntenii sărbătoresc azi Ziua Mediului. În vreme ce în restul lumii oamenii organi­zea­ză manifestaţii împotriva încălzirii globale, a marilor poluatori sau a uciderii animalelor sălbatice, în Ro­mâ­nia, politicienii sînt vioara întîi a manifestărilor. Toţi se în­trec azi în curse pe bicicletă, deşi în celelalte zile folosesc maşini cu motoare puternice.


Alături de ei, o seamă de eco­lo­gişti frenetici care se pricep doar la a strînge gu­noa­ie vor întregi zgomotoa­sele evenimente “verzi” de astăzi. Este enervant că toţi sărbătoresc as­tăzi, urmînd ca de mîine să se în­toar­că la activităţile lor poluante. Ca să vă faceţi o idee despre duplici­ta­tea celor care vor prezenta astăzi me­sajul ecologist, vă reamintim un epi­sod petrecut anul trecut de Ziua Me­diului. Într-o reuniune pompoasă des­făşurată la Palatul Parlamentului, un tî­năr “ecologist” ţinea un discurs cri­tic la adresa celor care folosesc ma­şini de teren, extrem de poluante. Me­­saj corect, dacă şeful organizaţiei în care activa “ecologistul” nu ar fi fost posesorul un model nou-nouţ... de SUV.


PENTRU IMAGINE. Mi­nis­trul Mediului şi Gospodăririi Durabi­le, un tip interesat foarte mult de pro­pria-i imagine, va participa azi la nu mai puţin de trei evenimente. De di­mineaţă, Korodi merge să strîngă gu­noaie (activitate care nu are multe în comun cu ecologia). După-amiază, ministrul este invitat de unul dintre cei mai mari poluatori din România la o cursă pe biciclete, în scopul promovării acestui mijloc de transport. Seara, Korodi dă startul campaniei “Stinge lumina!”, la care vor partici­pa 20 de oraşe din ţară. Cine va mai ţine minte, între atîtea evenimente “verzi”, că nu cu mult timp în urmă mi­nistrul Mediului se declara un fan al... energiei nucleare. Şi cui îi mai pasă că Attila Korodi, deşi utili­zea­ză un autovehicul hibrid, face ne­nu­mărate deplasări în ţară cu... elicopterul.


MERSUL PE BICICLETĂ. De demagogie dă dovadă şi prim-mi­nistrul Călin Popescu Tăriceanu. Mare iubitor de maşini puternice, Tăriceanu a venit anul acesta, de două ori, la Guvern cu scuterul şi cu bicicleta. Premierul şi-a sfătuit ie­ri miniştrii să vină la serviciu cu bi­cicleta sau chiar pe jos. Evident, doar azi, cînd presa va fi la datorie pen­tru a-i filma. În rest vor folosi li­mu­zine cu motoare puternice. O se­rie întreagă de alte instituţii admini-s­trative au cerut salariaţilor să vină azi la serviciu pe jos. Ce se întîmplă de mîine încolo nu mai contează. Se aşteaptă ca şi preşedintele Traian Băsescu şi alţi politicieni demagogi să adreseze un mesaj “verde”.


EVENIMENTE CU ADE­VĂ­RAT GREEN. Pe lîngă maşi­năriile de zgomot electoral, Ziua Mon­dială a Mediului va fi săr­bă­to­ri­tă şi de cei care sînt cu adevărat ecologişti, trăind responsabil şi cu grijă faţă de mediu. O serie întreagă de organizaţii neguvernamentale ecologiste, ambasade şi instituţii care activează în domeniu vor organiza marşuri, manifestări, con­cursuri, simpozioane, sesiuni de dis­cuţii şi altele. Ziua Mondială a Mediului, instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei “Ecologia Umană” de la Stockholm, reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP). Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pentru a nu-l distruge în perspectiva generaţiilor viitoare. În multe ţări, acest eveniment este utilizat pentru a atrage atenţia politicienilor şi a populaţiei de rînd asupra pro­blemelor de mediu existente pe plan local, naţional şi regional.

 

Ora Pămîntului, reeditată

Ora Pămîntului va fi reeditată azi, bucureştenii fiind invitaţi de Ministerul Mediului să stingă lumina la ora 21:30. Palatul Parlamentului se va alinia campaniei “Stinge lumina ca să protejezi planeta!” prin întreruperea progresivă a funcţionării iluminatului festiv exterior al imobilului între orele 21:30 şi 22:30. Evenimentul îşi pro­pune să încurajeze reducerea consumului de energie, dar şi utilizarea becurilor economice şi re­ci­clarea acestor surse de iluminat, alături de Bucureşti, gestul simbolic urmînd să fie marcat şi de alte oraşe ale României, la aceeaşi oră.

×
Subiecte în articol: verde! mediului