x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeralii cu bodyguarzi

Funeralii cu bodyguarzi

de Tiberiu Kiss    |    26 Aug 2008   •   00:00
Funeralii cu bodyguarzi

LUGOJ ● Miliardarul, condus pe ultimul drum
Oraşul a fost paralizat ieri, în jurul prînzului, din cauza funeraliilor miliardarului Iosif Constantin Drăgan. Evenimentul a scos din case cîteva sute de localnici, care au stat cuminţi în spatele cordoanelor instalate de Poliţia Comunitară, în piaţa de lîngă Catedrala greco-catolică, care poartă numele miliardarului bănăţean.



LUGOJ ● Miliardarul, condus pe ultimul drum
Oraşul a fost paralizat ieri, în jurul prînzului, din cauza funeraliilor miliardarului Iosif Constantin Drăgan. Evenimentul a scos din case cîteva sute de localnici, care au stat cuminţi în spatele cordoanelor instalate de Poliţia Comunitară, în piaţa de lîngă Catedrala greco-catolică, care poartă numele miliardarului bănăţean.

Circulaţia maşinilor a fost oprită ieri în centrul Lugojului, pentru ca nici un incident să nu tulbure ceremonia funerară a lui Iosif Constantin Drăgan. Sicriul a fost adus din foaierul Eurouniversităţii – într-un dric Mercedes de culoare argintie, înmatriculat în Italia – şi depus în centrul cochetei Catedrale greco-catolice. De menţionat că locaşul de cult a fost restaurat pe banii miliardarului lugojan. Intrarea bisericii era străjuită de uriaşe coroane din trandafiri şi orhidee colorate, garnisite cu frunze de palmier. În interiorul catedralei au avut acces doar membrii familiei, precum şi persoanele foarte apropiate. Veronica Guşă de Drăgan, înveşmîntată în negru şi purtînd o pălărie cu boruri largi, a stat în picioare lîngă catafalc în cea mai mare parte a slujbei religioase oficiate de Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj. Văduva a fost, de altfel, cel mai "vînat" personaj al zilei, la concurenţă cu Mike Fink, fiul cel mare al lui Iosif Constantin Drăgan. Acesta a plîns aproape fără oprire şi, spre deosebire de majoritatea celor care au asistat la slujbă, nu s-a ascuns în spatele unor ochelari negri de soare.

ORDINE ŞI DISCIPLINĂ. Bodyguarzii n-au avut prea mult de furcă cu lugojenii, care au stat în faţa catedralei. Spectatori foarte liniştiţi, unii dintre ei şi-au făcut pios cruce, alţii au profitat din plin de minunile tehnologiei, astfel că au fotografiat atent coroanele şi luxoasele Mercedesuri, unul dric, altul limuzină, parcate în faţa bisericii. Mare parte din lugojeni îi păstrează o frumoasă amintire lui I.C. Drăgan, care a plătit, de altfel, din propriul buzunar datoriile unui întreg cartier. De aceea, în cărţile de condoleanţe erau mai multe mesaje de genul: "Mulţumim pentru tot ce aţi făcut pentru oraşul nostru". Aproape o pagină întreagă dintr-o astfel de carte purta la final semnătura senatorului PRM

Gheorghe Funar. După o oră şi jumătate au început să iasă din biserică primele persoane, timp în care angajaţii firmei de pompe funebre, veniţi special din Italia, au mutat rapid coroanele. Veronica Guşă Drăgan a coborît apoi rapid treptele şi, sub protecţia unui uriaş om de ordine, a urcat în maşină. Acelaşi om de ordine a stat pavăză şi în faţa geamului vehiculului, în aşa fel încît aproape nimeni să nu aibă acces, fie şi cu privirea, la durerea văduvei.

ADIO, DOM’ PROFESOR! Ceremonia şi spectacolul pentru public s-au încheiat jumătate de oră mai tîrziu în mica biserică greco-catolică din cimitirul lugojean. Sicriul, ornat cu o uriaşă jerbă, tot de trandafiri şi orhidee, a fost dus în biserică, au fost lăsaţi să intre numai membrii familiei, după care uşile s-au închis. Ultima slujbă s-a ţinut departe de ochii curioşi ai oamenilor obişnuiţi. Dar şi ai fiului său, Mike Fink, căruia nu i s-a permis accesul în capelă. Acesta a stat în cimitir, vegheat de un om de ordine. De altfel, şi la slujba de la catedrală, Fink a putut să intre numai după ce bodyguarzii au primit ordine precise de la Veronica Guşă de Drăgan. Miliardarul Iosif Constantin Drăgan se odihneşte acum în cripta din biserica greco-catolică a cimitirului din Lugoj. După aproape şapte decenii, fiul rătăcitor s-a întors acasă.

×
Subiecte în articol: observator drăgan