x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu ia banii Ştiinţei ca să cumpere gume şi păpuşi greşite

Funeriu ia banii Ştiinţei ca să cumpere gume şi păpuşi greşite

de Dan Constantin    |    28 Sep 2010   •   00:00
Funeriu ia banii Ştiinţei ca să cumpere gume şi păpuşi greşite
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Ministrul Educaţiei şi Cercetării ne-a obişnuit cu deciziile aiuritoare. În plin scandal al începerii anului şcolar - cu imobile nepregătite şi profesori aruncaţi în şomaj sau cu lefuri diminuate -, el a găsit mijloace de finanţare pentru acţiuni de irosire a banilor publici.

Funeriu a anunţat plin de emfază că 670.000 de elevi vor primi rechizite gratuite din banii Educaţiei. Ordonanţa de Urgenţă 79/2010 iniţiată de acest minister prevedea modificarea unor acte normative din domeniul cercetării. Titulatura nu lăsa să se înţeleagă că acest act normativ acoperea financiar dorinţa populistă a Guvernului de a asigura rechizite elevilor. Rechizitele, se ştie, sunt cumpărate de părinţi înainte de începerea anului şcolar şi aproape nici o familie nu aşteaptă să le primească de la stat. Pentru a arunca praf în ochi, simulând grija clocotitoare pentru tinerele vlăstare ale ţării, Funeriu a tăiat prin respectiva ordonanţă de urgenţă fondurile alocate prin bugetul de stat Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Academiei de Ştiinţe Tehnice şi Academiei de Ştiinţe Medicale.

El a spus că a luat această măsură în interesul elevilor, dar nu spune nici un cuvânt despre consecinţele dramatice ale ordonanţei pentru cele trei instituţii care cuprind nume importante ale cercetării şi ştiinţei româneşti, personalităţi care au contribuţii infinit mai importante pentru cultură decât vremelnicul ministru. Considerat ca un perturbator pe termen lung al domeniului educaţiei, Funeriu vrea să-şi completeze opera demolatoare şi prin tăierea fondurilor pentru cele trei academii. Ordonanţa de Urgenţă 79 a produs deja efecte, conturile instituţiilor vizate rămânând fără bani.

O situaţie specială este cea a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, care este ordonatoare de credit, are un patrimoniu inclus în domeniul privat şi a cărei activitate nu poate fi dirijată din punct de vedere financiar de ministrul Funeriu şi nici de alţi miniştri care au semnat ordonanţa fără avizul profesorului doctor Vasile Cândea, preşedintele AOŞ. Pe lângă alte vicii de constituţionalitate ale ordonanţei ticăloase, nici efectele economice nu sunt pe măsura scopului. Ce câştig poate aduce tăierea a 0,01 din buget - ponderea cheltuielilor făcute de stat pentru activitatea respectivelor instituţii? Doar o minte tulbure poate gândi că prin oprirea activităţii Academiei Oamenilor de Ştiinţă se câştigă banii pentru rechizitele gratuite date elevilor.

Acţiunea respectivă, greu de controlat, naşte suspiciunea că banii pot ajunge tot la clientela de partid fidelă funerismului. Dacă punem în balanţă răul făcut ştiinţei şi culturii româneşti de Ordonanţa 79 cu tembelismul cheltuirii a mai bine de două milioane de euro pentru cumpărarea de păpuşi schiloade "necesare" obişnuirii copiilor cu semeni loviţi de dezabilităţi, ne aflăm în plină ţară a absurdului instituţionalizat. Păpuşile fără cap distribuite prin şcoli sunt menite, mai degrabă, să-i facă pe copii să se obişnuiască cu simbolul unui ministru în afara logicii. Ordonanţa se află acum în dezbaterea comisiilor Parlamentului, singura cale de atac rămasă pentru a repara decizia unui guvern incapabil să-şi evalueze cu minimum bun-simţ opera.

×
Subiecte în articol: observator