x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriela Firea: Nicușor Dan a reușit să blocheze și Cartierul Justiției

Gabriela Firea: Nicușor Dan a reușit să blocheze și Cartierul Justiției

17 Feb 2022   •   09:58
Gabriela Firea: Nicușor Dan a reușit să blocheze și Cartierul Justiției
Sursa foto: Lucian Alecu

Gabriela Firea îl acuză pe primarul general al Capitalei Nicușor Dan că a blocat Cartierul Justiției: S-a încăpățânat să suspende Planurile Urbanistice Zonale de sector. Toate documentele pe care Ministerul Justiției le-a obținut până la suspendarea PUZ Sector 3 nu au mai fost valabile.

Gabriela Firea susține că toate eforturile depuse în ultimii ani de specialiștii din Ministerul Justiției, Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București sunt la un pas de a fi fost în zadar.

„250 de milioane de dolari se vor pierde și în loc să avem un complex modern în centrul Bucureștiul rămânem tot cu o groapă insalubră. Nu cred că este vreun bucureștean care să nu cunoască zona Esplanada de pe Bulevardul Unirii, lângă Biblioteca Națională, peste drum de Tribunalul de la . Construcția a fost abandonată după ’89 și a devenit o groapă de gunoi în mijlocul orașului.
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei în care poate fi atras avansul de 2,5 milioane de dolari. Banii au fost promiși de către Banca Mondială, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încă din anul 2019 pentru ca Ministerul Justiției să poată începe lucrările. Cu acești bani trebuie plătite studiile geotehnice, exproprierile, planificat și proiectat managementul proiectului”, susține fostul primar general al Capitalei.

Gabriela Firea spune că visul s-a transformat în coșmar dintr-un motiv simplu: „Nicușor Dan s-a încăpățânat să suspende Planurile Urbanistice Zonale de sector. Banii nu au putut fi atrași până la sfârșitul anului 2021 pentru că toate documentele pe care Ministerul Justiției le-a obținut până la suspendarea PUZ Sector 3 nu au mai fost valabile”.

Conform acesteia, proiectul de 250 de milioane de euro nu mai are reglementare urbanistică, iar certificatul de urbanism emis la sfârșitul lunii septembrie 2021 obligă Ministerul Justiției să obțină un nou Plan Urbanistic de Detaliu pentru Cartierul Justiției.

Gabriela Firea susține că Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, a reușit să obțină încă un an pentru atragerea avansului și că, de săptămâna trecută, s-a decis constituirea unui comitet interministerial care să deblocheze proiectul Cartierul Justiției.

„Premierul Nicolae Ciucă m-a desemnat să coordonez acest comitet, în calitate de fost primar general al Capitalei. Nici o bancă din lume nu va ține sute de milioane de euro blocate cu anii. România și Bucureștiul nu trebuie să rateze această șansă de dezvoltare doar pentru mofturile unui personaj care ocupă vremelnic scaunul de primar”, a adăugat Gabriela Firea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea