x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea Lojă Națională din România și Academia Română au anunțat câştigătorii Ediției a III-a a Galei Premiilor Marii Loji

Marea Lojă Națională din România și Academia Română au anunțat câştigătorii Ediției a III-a a Galei Premiilor Marii Loji

23 Iun 2013   •   15:22
Marea Lojă Națională din România și Academia Română au anunțat câştigătorii Ediției a III-a a Galei Premiilor Marii Loji

Marea Lojă Naţională din România si Academia Romana au anuntat castigatorii celei de-a III-a Editii a Galei Premiilor Marii Loji, in cadrul ceremoniei organizate, vineri 21 iunie 2013, la Ateneul Român. Continuand traditia colaborarii cu Academia Romana, alaturi de 12 dintre cele mai prestigioase Universitati din tara, M.L.N.R. a decernat 7 premii a cate 10.000 euro fiecare, pentru fiecare dintre domeniile de referinta.

"Acest eveniment si-a dorit de la bun inceput sa readuca in prim plan valoarea, sa fie un element care sa sprijine spiritul novator al poporului roman, tot ceea ce inseamna dorinta de progres", a declarat Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, dr. Radu Bălănescu.

"Dorim ca prin acordarea acestor premii sa ii facem pe cei mai tineri sa spere, iar pe cei la aflati la maturitate sa aiba certitudinea ca munca lor este recunoscuta. Avem un singur scop, acela de a aduce România si poporul român acolo unde li se cuvine, pe unul din cele mai inalte locuri din Europa si din lume", a mai spus Bălănescu. 

"Marea Loja Nationala din Romania a inceput, in urma cu trei ani, un proiect care sa promoveze in societate aceste adevarate repere, cele care au dovedit, prin rezultatele activitatii lor, ca geniul creator al romanilor dainuie dincolo de generatii. Romanii sunt un popor creativ. Cu totii stim asta, dar avem nevoie de repere care sa ne ajute sa recunoastem aceasta valoare. Suntem bucurosi sa avem, in acest demers, sprijinul societatii civile, care prin Academia Romana si cele 12 Universitati de prestigiu din intreaga tara dau consistenta si greutate dorintei noastre de a aduce la lumina valorile acestei natiuni", a declarat Producatorul General al Galei, Remus Borza, Mare Orator al MLNR.

Premiul GRIGORE MOISIL pentru Ştiinţe Exacte i-a revenit lui Ștefan Papadima, de la Institutul de Matematică al Academiei Române, pentru grupul de lucrări de topologie şi geometrie algebrică publicate în ţară şi străinătate în anul 2012.

Premiul HENRI COANDĂ pentru Ştiinţe Aplicate i-a fost acordat Mariei Petrescu, Universitatea Politehnică Bucureşti, pentru lucrarea Tratat de ştiinţă şi ingineria materialelor metalice, 5 volume, 2006-2012. Pentru prima oara de la debutul Galei Premiilor Marii Loji, premiul a fost acordat unei doamne.

Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat domnului Conf. dr. Jianu Dragoș-Cătălin, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș’’, Timișoara. Este autorul unei monografii în domeniul neuro-oftalmologiei, având titlul: “Ecografia Doppler color. Interferențe oftalmo-neurologice”. Este cunoscut pentru contribuția sa în definirea neuropatiilor optice ischemice anterioare, reușind să caracterizeze formele arteritice de cele non-arteritice. Este autor și colaborator la ’’American Journal of Neuroprotection and Neuroregeneration’’.

Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomaţie şi Politologie i-a fost acordat lui Mihnea Motoc, ambasador al României la Uniunea Europeană.

Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie i-a fost decernat lui Lucian Croitoru, pentru lucrarea Politica monetară; ipostaze neconvenţionale – Atacul speculativ; Criza din zona euro, şomajul; Inflaţia, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2012. 

Premiul SPIRU HARET pentru Educaţie, Mediu, IT a fost obținut de Horia Pop, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, pentru grupul de lucrări referitoare la inteligenţa artificială.

Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Arta si Cultura i-a revenit lui George Virgil Stoenescu pentru volumul de poezii Roata Norocului, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2012.

Peste 700 de personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic au participat la Gala de la Ateneul Roman, unde a avut loc ceremonia de premiere a celor mai stralucite realizari culturale si stiintifice ale anului trecut. Evenimentul a avut ca obiectiv promovarea cercetarilor originale si cresterea capacitatii de cercetare, cu implicatii favorabile asupra competitivitatii internationale a cercetarii romanesti.

×