La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi sunt 83 de cadre medicale şi 24 de pacienţi infectați Covid-19. Sunt focare în secţiile Cardiologie, Medicală 2 şi Chirurgie 2. Ministrul Sănătăţii a detaşat epidemiologi de la Constanţa pentru a decide ce secţii rămân deschise, la Galați fiind doar unul.
Un singur epidemiolog la o unitate sanitară cu peste 1.200 de paturi unde sunt focare în trei secţii importante. Se întâmplă la Galați, unde în total, 107 oameni, personal medical şi pacienţi, sunt infectaţi cu noul coronavirus. Anchetele epidemiologice sunt lăsate în seama unui singur epidemiolog: asta a găsit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi ministrul Nelu Tătaru. Este cel mai mare spital din sud-estul ţării, unde ajung pacienţi din toate judeţele limitrofe.
După ce a văzut unitatea sanitară, ministrul a vorbit despre soluţii: patru epidemiologi detaşaţi de la Constanţa vor reevalua situaţia din spital şi vor decide care secţii vor rămâne deschise şi cum trebuie redistribuiţi pacienţii în unitatea sanitară. Va trimite şi Corpul de Control de la Bucureşti să vadă ce anume a fost în neregulă la spital. De asemenea, un TIR mobil de ATI va fi pus la dispoziţia spitalului curând.
Până vor fi gata aceste controale însă, mai durează. Între timp, greul cade pe umerii angajaţilor care nu s-au infectat, foarte puţini la număr.
În spital, din 3.509 de posturi aprobate, sunt ocupate doar 2.197, iar deficitul de personal este aici nerezolvat de ani buni.
„La spital aici există doar un singur epidemiolog, care este şi al DSP-ului, şi care mai are 3 contracte de muncă în altă parte, iar evaluarea pe care a putut să o facă doamna doctor nu corespunde cu ce există”, a declarat Nelu Tătaru, la Galaţi.
Acesta s-a interesat în legătură cu stadiul anchetelor epidemiologice, dar acestea nu există pentru cele 83 de cazuri de cadre medicale infectate.
(sursa: Mediafax)