Generalul in rezerva Eugen Badalan, actualmente deputat PDL, a fost gasit vinovat de fapte de coruptie, Inalta Curte de Casatie si Justitie condamnandu-l la patru ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.
De asemenea, Mihai Popescu si alte patru persoane au fost condamnati la cate la patru ani de detentie cu suspendarea executarii pedepsei. Procesul fostilor generali Eugen Badalan si Mihail Popescu, care sunt acuzati ca atunci cand au condus Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) ar fi pagubit statul cu 1,2 milioane de euro, continua, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
La 1 aprilie 2009, un complet de trei judecatori al ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului in care generalii Badalan si Popescu erau cercetati, alaturi de alte patru persoane, instanta admitand, astfel, o exceptie privind necompetenta urmaririi penale dupa calitatea persoanei.
Decizia a fost contestata, iar in 19 octombrie 2009, un complet de noua judecatori al instantei supreme a decis ca acest proces sa continue a fi judecat, admitand recursul DNA.
Avocatul lui Mihail Popescu ceruse ca dosarul sa fie restituit la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, sustinand ca Sectia militara a DNA nu era competenta in cauza, in ancheta fiind vizati si civili. Potrivit avocatului, ancheta trebuia efectuata de procurori civili de la inceput.
Avocatul a invocat Decizie 610 a Curtii Constitutionale din iunie 2007.
Curtea Constitutionala a stabilit ca articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional.
Concret, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, procurorii militari pot ancheta doar dosare in care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele in care sunt anchetati si militari si civili vor fi cercetate de procurori civili. in aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate.
Cei doi generali au fost trimisi in judecata in decembrie 2007. Pe langa Badalan (comandanat al SMFT in perioada 2000 - 2004) si Popescu (comandant al SMFT in perioada 1997-2000), procurorii anticoruptie i-au mai trimis in judecata pe generalul (r) Neculae Otelea, fost sef al Serviciului Logistic in cadrul SMFT in perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost sef al Serviciului Logistic in cadrul SMFT in perioada 2001-2004 si Eugen Calcan, sef al Serviciului Logistic al SMFT in perioada 2000-2001, precum si pe Simion Linca, sef al Biroului juridic si de drept umanitar al SMFT in perioada 2001-2006.
Cei sase sunt acuzati de prejudicierea Statului Major al Fortelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro.
Procurorii au stabilit ca acuzatii si-ar fi incalcat si depasit atributiile cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnarii contractului.
Preturile ar fi fost negociate de Eugen Calcan, Toader Manea si Simion Linca, la ordinul lui Mihail Popescu. Acestia ar fi subevaluat preturile la deseurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare si ar fi acceptat preturi supraevaluate la anvelope. Practic, cei in cauza ar fi acceptat preturile impuse de SC Tofan Steel SRL, in defavoarea unitatii militare, sustin procurorii.
Astfel, la 1 iunie 2000, SMFT, reprezentat de seful unitatii, Mihail Popescu, si de contabilul sef, Toader Mandea, ar fi incheiat contractul de schimb cu SC Tofan Grup SA prin SC Tofan Steel SRL.
Procurorii sustin ca dispozitiile legale ar fi fost incalcate si cu ocazia incheierii contractului, in sensul ca s-a prevazut predarea de tehnica militara care nu era scoasa din functiune la data schimbului si alte bunuri neaprobate de ministru, cum ar fi obiecte de inventar, utilaje gospodaresti si deseuri.
Astfel, desi la incheierea contractului erau scoase din functiune numai 1.508 mijloace fixe, s-au prevazut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare artilerie), sustin procurorii. De asemenea, s-a prevazut predarea a 5.000 de tone deseu fier vechi, noua tone alama si cinci tone cauciuc, care nu erau aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.
Contractul a fost redactat de Eugen Calcan, fiind aprobat si semnat de sefii SMFT. Potrivit procurorilor, in contract nu se stabilea clar ce urma sa predea SMFT, nefiind stabilita obligatia corelativa a SC Tofan Steel SRL de a preda un anumit numar de anvelope.
In urma sesizarilor Directiei Audit Intern din Ministerului Apararii Nationale, Eugen Badalan a incheiat un act aditional pe care l-a semnat alaturi de Eugen Calcan si Simion Linca, fara insa ca problemele contractului sa fie remediate.
Procurorii sustin ca incheierea contractului la nivelul SMFT, in conditiile in care existau 230 de unitati subordonate, a favorizat o derulare greoaie a acestuia si nerespectarea dispozitiilor legale privind inregistrarile in contabilitate. Desi tehnica militara a fost predata nedezmembrata, a fost transformata scriptic in deseuri, care au fost facturate catre SC Tofan Steel la schimb cu anvelope.
SMFT si SC Tofan Steel SRL au continuat derularea continuarea contractului pana la 14 septembrie 2004, iar prin depasirea fara drept a prevederilor contractului, s-a creat o paguba stabilita prin expertiza, la peste 26 de miliarde de lei vechi. La aceasta suma, se adauga si prejudiciul produs unitatii prin modul defectuos de negociere a preturilor si de derulare a contractului in limita valorica initiala, respectiv 17,7 miliarde de lei vechi.
Astfel, in ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar intre Armata si societatile de preluare a materialelor refolosibile, incasand practic diferenta de pret, sustin procurorii.
Potrivit DNA, cei sase inculpati nu ar fi beneficiat de foloase materiale, iar pe perioada derularii contractului, SC Tofan Steel SRL a sponsorizat unitati militare subordonate SMFT, cu peste 125 milioane lei vechi. Procurorii au dispus sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase, pana la concurenta pagubei constatate.