x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Generatia "messenger"

Generatia "messenger"

de Alina Gavrila    |    28 Ian 2008   •   00:00
Generatia "messenger"

DEPENDENTÅ ● Cartile uitate, in favoarea Internetului
Lol, brb, sal, pls, cp... La prima vedere par niste semne dintr-o limba veche. Insa viata de zi cu zi ne demonstreaza ca aceste "cuvinte" fac parte din vocabularul tinerilor din zilele noastre.


DEPENDENTÅ ● Cartile uitate, in favoarea Internetului
Lol, brb, sal, pls, cp... La prima vedere par niste semne dintr-o limba veche. Insa viata de zi cu zi ne demonstreaza ca aceste "cuvinte" fac parte din vocabularul tinerilor din zilele noastre.


Internetul, messenger-ul, site-urile cu muzica, jocuri si filme sunt tot mai des accesate de copii in defavoarea cartilor, a invatatului, a activitatilor recreative in timpul liber. Tinerii de azi nu mai stiu de aventurile lui Winnetou, nici despre povestea de dragoste a Annei Karenina, nu mai stiu nici macar "sa mai bata mingea" in spatele blocului. Tot mai multi adolescenti isi petrec timpul liber in fata calculatorului, "cetuind" cu prietenii virtuali. Au spus de mult "adio" cartilor postale si scrisorilor, s-au dus formulele de politete atent selectionate, ortografia ireprosabila, punctuatia si dispunerea textului in pagina. Astazi avem spatiu virtual, avem nickname-uri si libertatea de a scrie ce vrem si, mai ales, cum vrem, din spatele unui avatar. Traim intr-o lume care devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai dependenta de calculatoare si de internet. Sunt tot mai numeroase cazurile in care copiii invata mai intai sa tasteze si sa foloseasca mouse-ul, si abia apoi sa scrie de mana.  


O NOUÅ LIMBÅ. In ultimii ani a aparut un nou limbaj format in special din prescurtari ale unor cuvinte ce provin din limba engleza. Aceasta noua limba este una codata, la care muritorii de rand (parintii) nu au acces. Este un "cod secret" pe care nu-l inteleg decat adolescentii. Marea problema este ca acest limbaj este unul modificat, incorect din punct de vedere gramatical, dar si unul foarte saracacios. Auzim in fiecare zi pe strada, in autobuz, tineri care vorbesc ciudat: "Lol, fata... ai vazut ce-a zis?" "Nu, ce-a zis?" "Ca esti mf si ca vrea sa vb cu tine in private, diseara..." "omg!...omg!". "Pentru adolescenti, cunoasterea si utilizarea prescurtarilor folosite pe messenger ajung sa fie un fel de «certificat de apartenenta la grup», un fel de a face parte din bransa, pentru ca vorbim aceeasi limba. Folosirea excesiva a acestui limbaj ajunge sa afecteze modul de exprimare orala si scrisa a utilizatorilor", ne-a declarat psihologul Ana Bogdea.


EFECTE. Poate parea o gluma, dar dependenta de messenger este o tulburare de control a impulsurilor, intrand in aceeasi categorie cu cleptomania sau jocul de noroc patologic. Daca navigarea pe internet se poate dovedi foarte utila, statul la barfa pe messenger este cat se poate de daunator, cauzand o stagnare a procesului de invatare, ba chiar ducand la  o scadere de IQ. Studiile cercetatorilor britanici arata ca in cazul copiilor si adolescentilor apar frecvent cazuri de sinucidere tocmai din cauza statului prea mult pe internet pe chat-uri, unde pot avea acces la informatii daunatoare. Influentele se manifesta mai ales asupra minorilor, care se afla in plin proces de formare. Studiile efectuate in ultima perioada au pus in evidenta faptul ca multi dintre copii petrec aproape patru ore pe zi navigand pe internet, diminuand astfel vremea alocata altor activitati, studiului si chiar comunicarii cu persoanele din jur. In cadrul unui grup de copii considerati dependenti de messenger au putut fi observate urmatoarele tulburari de comportament: neglijarea temelor si scaderea notelor obtinute la scoala, abandonarea activitatilor sociale.



×
Subiecte în articol: observator