x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator George Copos: "Am fost acuzat fara dovezi"

George Copos: "Am fost acuzat fara dovezi"

de Gabriela Antoniu    |    08 Iun 2006   •   00:00
George Copos: "Am fost acuzat fara dovezi"

Fostul vicepremier George Copos cere DNA sa spuna opiniei publice daca a facut sau nu presiuni asupra organelor de control si reaminteste ca a demisionat din Guvern nemultumit fiind de proiectul noului Cod Fiscal, condamnand totodata minimalizarea acestui motiv.

Jurnalul National: Domnule George Copos, alaltaieri, cand DNA a trimis in instanta dosarul "Loteria Nationala", s-a difuzat si un comunicat de presa in care se sugera, spre final, ca au existat abuzuri din partea celor cu functii importante, abuzuri care ar fi ingreunat stabilirea adevarului de organele abilitate. Aceasta afirmatie a fost interpretata ca facand referire la presiuni pe care dumneavoastra, in calitate de demnitar, le-ati exercitat asupra institutiilor care instrumentau dosarul. Cum comentati aceasta sugestie facuta in comunicatul DNA?
George Copos: Comunicatul de presa al DNA afirma ca aceasta institutie a intampinat "serioase dificultati in stabilirea adevarului", sugerand ca, din functia mea de ministru de stat, as fi exercitat presiuni in acest caz. Formularea ambigua din comunicat ma acuza fara dovezi, iar acea afirmatie a fost preluata de presa si interpretata in sensul ca, intr-adevar, as fi facut presiuni asupra organelor de control. Este o speculatie grava. Vreau ca DNA sa spuna nemijlocit opiniei publice: am facut presiuni asupra lor? M-am comportat altfel decat orice cetatean aflat in aceasta situatie? Daca am facut presiuni, in ce constau ele, cand au fost facute si de cine? Mai mult, tranzactia incriminata de DNA a fost auditata de una dintre cele mai prestigioase firme de audit pe plan mondial, precum si de experti independenti, abilitati de Ministerul de Justitie. Cu toate acestea, expertizele sus-mentionate n-au fost luate in considerare de DNA, la fel cum n-a fost admisa nici solicitarea de a admite o expertiza financiar-contabila ca unica proba in aparare. In asemenea situatie, cine intampina "serioase dificultati in stabilirea adevarului"?

Opinia publica afla zi de zi detalii despre oameni de afaceri cercetati in justitie, care sunt ba arestati, ba eliberati. Cum apreciati acest lucru?
Dezaprob tendinta de distorsionare a adevarului care induce opiniei publice perceptia ca orice om de afaceri este infractor. Este o atitudine paguboasa, iar propagarea ei cu incapatanare constituie un atac la adresa spiritului intreprinzator.

Pana la urma, care este motivul real al demisiei dumneavoastra? Dosarul de la DNA?
Motivul demisiei mele este minimalizat cu buna stiinta; de altfel, presupun ca, chiar daca, Doamne-fereste, s-ar fi intamplat sa mor in perioada aceasta, afirmatiile facute in public ar fi fost: "A murit numai ca sa scape de DNA". In realitate, situatia microintreprinderilor este mult mai grava decat pare la prima vedere: in 2004, ele plateau la stat un impozit de 1,5%; imediat dupa intrarea in functie a Guvernului actual, impozitul s-a dublat, ridicandu-se la 3%, iar proiectul Codului Fiscal, discutat recent, prevede plata unui impozit pe profit de 16%. In aceste conditii, ce-ar fi trebuit sa faca un demnitar care s-a angajat sa optimizeze mediul de afaceri si care vede ca strategia sa este ignorata in acest fel?

×
Subiecte în articol: observator