Romanii nu au incredere ca autoritatile gestioneaza corect fondurile europene, reiese dintr-un sondaj IRSOP comandat de Delegatia Comisiei Europene in Romania.
Cei mai suspiciosi sunt reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care au raspuns, in proportie de 73%, ca in Romania se comit fraude in distribuirea fondurilor europene. Aproape 60% dintre reprezentantii publicului larg sunt de aceeasi parere, fiind urmati de reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale (ONG), cu 43%, si de cei ai autoritatilor locale (6%).CINE E DE VINA. Studiul arata ca relatarea in presa a scandalurilor de coruptie ce implicau si bani de la Uniunea Europeana (UE) a avut un impact puternic asupra oamenilor si le-a scazut increderea in transparenta si corectitudinea atribuirii fondurilor. Publicul larg considera in proportie de 37% ca Guvernul a incercat sa musamalizeze cazurile, in timp ce 8% opineaza ca Delegatia CE a incercat sa acopere scandalurile de coruptie.
De o alta parere sunt reprezentantii IMM si ONG. Peste 60% dintre ei cred ca Guvernul a incercat sa acopere scandalurile de coruptie, iar la nivelul autoritatilor locale o asemenea opinie este impartasita de 17%. Mai putin de jumatate dintre cei chestionati nu au incredere in modul in care Guvernul se ocupa de banii care vin din surse europene. La polul opus se situeaza Delegatia Comisiei, care se bucura de increderea a 75% dintre cei intervievati in materie de corectitudine.
MOTIVE. Sondajul dezvaluie si motivele pentru care publicul larg banuieste autoritatile de aranjamente necinstite cu bani europeni. Coruptia din Romania este, pentru 53% dintre cei chestionati, principalul motiv de neincredere in corectitudinea Guvernului. Semnalele negative venite din presa sunt motive de suspiciune pentru 38% dintre participantii la sondaj, in timp ce 3% sunt motivati de lipsa unor rezultate pozitive, iar 1% de lipsa de transparenta. (Irina Cristea)
Citește pe Antena3.ro