x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghiță, despre varianta Epsilon: Există posibilitatea de adaptare a virusului și de noi mutații

Gheorghiță, despre varianta Epsilon: Există posibilitatea de adaptare a virusului și de noi mutații

06 Iul 2021   •   16:29
Gheorghiță, despre varianta Epsilon: Există posibilitatea de adaptare a virusului și de noi mutații
Sursa foto: Lucian Alecu

Atât timp cât există circulație intensă a virusului SARS-CoV-2 în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații, afirmă coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

„Varianta Epsilon, după cum știm în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes și nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare. Această o reducere modestă”, spune Valeriu Gheorghiță.

El admite că pot apărea noi mutații ale virusului SARS-COV2.

„Atâta timp cât avem circulație intensă a virusului în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații. Mutațiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, conchide președintele CNCAV.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță