x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigi Becali rade nordul Capitalei

Gigi Becali rade nordul Capitalei

de Iulia Barbu    |    11 Oct 2006   •   00:00
Gigi Becali rade nordul Capitalei

Afacerile imobiliare din Romania incalca de ani buni normele de mediu. Tot mai multe proiecte rezidentiale iau nastere pe terenuri generoase, stergand parcuri, paduri, spatii verzi sau colectia natio-nala de duzi. Lista este completata de cele 100 de hec-tare de verdeata ce sunt pe punctul de a fi transate de Gigi Becali, care se viseaza deja proprietarul zonei de nord a Bucurestiului.

Afacerile imobiliare din Romania incalca de ani buni normele de mediu. Tot mai multe proiecte rezidentiale iau nastere pe terenuri generoase, stergand parcuri, paduri, spatii verzi sau colectia nationala de duzi. Lista este completata de cele 100 de hectare de verdeata ce sunt pe punctul de a fi transate de Gigi Becali, care se viseaza deja proprietarul zonei de nord a Bucurestiului.

Jurnalul National a publicat o serie de materiale privind defrisarea in masa a uneia dintre putinele zone verzi care i-a mai ramas Bucurestiului. Prima pe lista a fost colectia nationala de soiuri de duzi. In luna octombrie a anului trecut, 2,84 de hectare de duzi au fost transformate peste noapte in teren viran. De altfel, zona de nord a Capitalei si-a castigat de ceva vreme renumele de paradis imobiliar. Nu este de ici-de colo sa devii proprietarul unui pamant care se vinde cu 1.000 de euro metrul patrat. Ce au pierdut atunci Bucurestiul si, implicit, Romania? Fonduri de sute de mii de euro oferite de Uniunea Europeana in folosul cercetarii si, bineinteles, un important filtru de oxigen, asigurat de hectarele de verdeata. Institutiile statului si-au dat si atunci mana pentru a obladui o afacere ce a imbogatit substantial contul celui care a reusit sa smulga terenul din mana Institutului Sericicol.

FARA AVIZ. Cadrul legislativ oferit de statul roman a fost cel care a usurat munca lui Iulian Capatana, cumparatorul drepturilor litigioase ale celor care sustin ca ar fi avut teren in curtea SC Sericarom SA. Trecerea terenului unitatii din domeniul public al statului in cel privat a scos practic terenul la mezat. Mai apoi, incadrarea colectiei nationale de soiuri de duzi in teren agricol a fost cea care a permis defrisarea a aproape trei hectare de plantatie fara nici un aviz. Colectia a fost invizibila pentru angajatii Primariei Sectorului 1, care au analizat viabilitatea terenului. Au existat, de asemenea, si avize favorabile din partea unora dintre angajatii Sericarom, care sustineau ca o parte din plantatie depasise perioada de amortizare. Afacerea s-a dovedit intr-un final o mare reusita pentru noul proprietar. Fara prea multa bataie de cap, fara a plati in vreun fel amortizarea colectiei nationale de soiuri de duzi, Iulian Capatana a intrat in posesia a 2,84 hectare de teren in nordul Capitalei.

Rezultatele nu au intarziat sa apara: Romania a pierdut sute de mii de euro, bani pe care Uniunea Europeana i-ar fi dat pentru cercetarea sericicola, iar Bucurestiul a mai pierdut un filtru important pentru poluare. Ne-am ales, in schimb, cu un alt potential cartier de lux.

OFERTA, DESCHISA. Portita creata de desfiintarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Sericicultura prin defrisarea plantatiei nationale de soiuri de duzi nu a fost decat un prim pas. Acum ochii investitorilor s-au mutat putin mai jos pe harta verde a Capitalei. Tinta? Nici mai mult, nici mai putin de 100 de hectare de verdeata. Posesoarele comorii sunt institute de cercetare care, lasate la voia intamplarii de catre statul roman, sunt tinte vii pentru cei care se vad mosierii unei Capitale Europene. Astfel, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa este regina balului. Ea are in administratie 61,52 de hectare de pamant, care constituie de fapt baza acestei unitati. Pentru acest pamant exista un contract de inchiriere cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) ce poate fi modificat de orice act aditional, asa cum a fost si cazul Sericarom. Deocamdata terenul se gaseste in domeniul public. Daca pamantul va fi trecut in domeniul privat, portile vor fi deschise oficial.

BECALI SI POMICOLA. Pana una-alta, latifundiarul a ajuns deja la portile unitatii pomicole. El sustine ca, in numele unor drepturi litigioase cumparate de la boierul Radu Miclescu, va fi noul mosier al Fermei Baneasa. Becali a depus deja dosarele la ADS si la Primaria Sectorului 1. Au trecut mai bine de patru luni din momentul in care acesta se visa deja proprietarul fermei. Se pare ca latifundiarul nu are teren tocmai in curtea Institutului de Cercetare Pomicola. "Chiliman trebuie sa inteleaga un lucru. Daca zice ca nu e acolo, trebuie sa imi dea Ferma Baneasa. Nu stiu, trebuie sa o localizeze el. Daca zice ca nu a facut bine expertul, eu ii spun: tu esti expertul, da-mi 27 de hectare, Ferma Baneasa unde este, localizeaz-o tu si da-mi-o. Pe mine nu ma intereseaza, mie trebuie sa imi dea Ferma Baneasa cu 27 de hectare", afirma la acea vreme Becali. Intrebat ce va face cu oaza de verdeata din nordul Capitalei, el a mai declarat: "Mie imi plac pomii. Deocamdata ii las. Mananc fructe!". Se pare insa ca averea pe care a visat-o Becali nu este insa chiar usor de obtinut, asta pentru ca terenul cu pricina nu ar fi situat tocmai in zona de nord a Bucurestiului.
LANTUL SLABICIUNILOR
Zilele trecute, Agentia Domeniilor a primit o citatie pentru un proces intentat de Gigi Becali (foto). "Nu am verificat inca dosarul, dar din cate reiese din citatie este vorba despre un proces pe obligatia de a face. Mai exact, obliga ADS-ul sa dea terenul cerut spre retrocedare", a explicat Barna Tanczos, presedintele ADS. De altfel, Becali a dat in judecata si Primaria Sectorului 1. "Nu exista acte pe numele lui Becali. In concluzie, nu stim de ce citatia este pe numele lui. Eventual, vechiul proprietar, cel de la care Becali sustine ca a cumparat drepturile litigioase, are calitatea de a intenta proces", a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.
×
Subiecte în articol: verde! becali hectare