UPDATE 17:26 - DNA a cerut condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de închisoare cu executare pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în Dosarul Valiza.
De asemenea, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Victor Piţurcă, Teia Sponte şi Radu Gheorghe Marino la câte doi ani de închisoare cu suspendare şi a Alinei Florentina Ciul la doi ani de închisoare cu executare.
În plus, DNA solicită confiscarea celor 1,7 milioane de euro, bani folosiţi de Becali pentru premierea jucătorilor de la "U" Cluj-Napoca.
"Inculpatul George Becali nu a înţeles spiritul fotbalului. Oamenii vin la fotbal pentru performanţă şi glorie. George Becali este un personaj, care confundă legea cu morala. El nu s-a sfiit să atace instituţiile publice şi pe funcţionari. El a făcut ameninţări la adresa procurorilor şi judecătorilor", a declarat în sala de judecată procurorul DNA, conform Agerpres.
UPDATE 16:15 - Gigi Becali a declarat la instanţa supremă că după ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vânzare-cumpărare unui teren în Cluj, iar pe Victor Piţurcă l-a pus să semneze ca martor, precizând că nu mai ştie dacă i-a spus ce este acel act.
UPDATE 14:00 - Gigi Becali a fost dus în sală la Completul de cinci judecători. Fără presă de câteva zile, Becali a făcut spectacol în faţa instanţei, scrie gsp.ro.
Redăm câteva din declaraţiile finanţatorului de la Steaua:
"Hai, bă, lasă că nu îi interesează. Dar dacă vreţi, vă zic. În 2008 am vorbit cu Rummenigge şi Breitner, la palat, că de-aia am unul. Înainte de meciul cu Bayern. Mi-au spus că în Germania sînt acceptate premierile în ultimele 3 etape. În cazul Bistriţa am primit ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. De la o doamnă procuror inspirată. Atribuţia unui fotbalist nu e să cîştige un meci, nu îl poţi obliga să facă acest lucru prin contract".
"Doamnă Stanciu, v-am văzut CV-ul. Domnul procuror pune greşit problema. Interesul meu era să nu mai fie corupţie, am vrut să eradic corupţia. Cum să mă acuzi de corupţie cînd am făcut 1-1 cu Buzăul. Era echipa mea, băgasem 3 milioane jumătate în ea."
Stanciu: "Dacă venea altul la dumneavoastră să vă premieze jucătorii?" Becali: "Păi doamnă, eu sunt Becali".
Becali: "Doamnă judecător, nu vă port pică, vreau să vă zic adevărul. Dacă nu vreţi, Doamne ajută şi hai cu asta basta. Am promis 5.000 la egal şi 10.000 la victorie pentru Bistriţa. Dar să vă zic contextul. Când am intrat în fotbal, în 2000, am constatat aranjamente, blaturi. I-am anunţat pe toţi care care îşi făceau treaba aici că nu le împărtăşesc comportamentul. În 2006 îl sun pe ăla de la Bistriţa, pe Horoba. Nea Ioane, vă dau prima. Ei nu şi nu.
Şi Jean era blătuitorul blătuitorilor. Plus că el fusese la Rapid şi jucau cu ăia. Mi-am zis: Bă, de ce nu vrea? Am căutat echipa înainte, am urmărit autocarul şi m-am dus după ei. Nea Jean nu mă lăsa. Le zic: Bă, v-a vândut meciul Jean. Şi le-am zis sumele de bani. Vă rog să notaţi astea, că după aia...Horoba a refuzat oferta făcută, ceea ce mie mi-a creat impresia că Jean Pădureanu făcuse aranjamentul".
Becali: "Doamnă, eu vin de la suferinţă, dumneavoastră de la libertate". Procurorul întreabă de ce era acţionar la Gloria Buzău. Gigi: "Ah, m-aţi prins. Eu eram interpus. Poţi fi acţionar la zeci de echipe, dar fără să fii acţionar majoritar la ele"
Becali: "Conştiinţa e ca un martor în timpul faptelor. Apoi e judecător. Eu vă zic că sînt fericit. Chiar dacă sînt acolo unde sînt. Ce tot mă întrebaţi, doamnă? Şi la sechestrare aţi făcut la fel. Mi-aţi zîmbit şi pac (plesneşte palmele) 3 ani".
----------------------------
Selecţionerul naţionalei României, Victor Piţurcă, şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, au venit, în această dimineaţă, la instanţa supremă, unde se judecă recursul în dosarul "Valiza", în care sunt acuzaţi, alături de Gigi Becali, de fapte de corupţie.
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă continuă luni discuţiile în dosarul "Valiza", aflat în faza de recurs după ce procurorii anticorupţie au atacat decizia de achitare a lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino.
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi adus şi finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, care se află în penitenciar după ce a fost condamnat definitiv, în urmă cu o săptămână, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.
La sediul ICCJ a ajuns şi managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, potrivit Mediafax. Întrebat dacă este posibil ca instanţa să dispună o condamnare la închisoare cu executare, avocatul a spus că dacă au fost două răsturnări de situaţii în celelalte dosare, nu înseamnă că trebuie să existe şi a treia. El a precizat că în dosarul "Valiza", Becali nu are cum să primească o condamnare la închisoare cu executare, întrucât s-au aplicat circumstanţe atenuante în celelalte dosare şi s-a coborât sub minumum special de pedeapsă.
Reprezentanţii instanţei supreme au declarat pentru Mediafax că pentru termenul din 27 mai Gigi Becali a fost citat la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv, de către un complet de la ICCJ, la trei ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, cel al schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.
Gigi Becali ar urma să dea declaraţii în faţa instanţei, aşa cum le-a spus acesta judecătorilor la termenul din 22 aprilie. Becali spunea atunci, la ieşirea din sala de judecată, că ar fi vrut să le prezinte judecătorilor tabloul ultimilor 12-13 ani din fotbalul românesc şi totodată să le solicite, la final, ridicarea sechestrului instituit pe cei 1,7 milioane de euro.
Totodată, Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă vor anunţa instanţa dacă mai vor să dea declaraţii în recurs.
Dosarul "Valiza" se află în faza de recurs după ce procurorii anticorupţie au atacat decizia de achitare a inculpaţilor.
Judecarea recursului a avut un primit termen în 25 martie, când completul format din preşedintele ICCJ Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma au decis amânarea cauzei pentru 22 aprilie, după ce Gigi Becali, Alina Florentina Ciul şi Teia Sponte au cerut instanţei acordarea unui termen pentru pregătirea apărării şi angajarea de avocaţi. Totodată, Becali a solicitat atunci instanţei să ia act de faptul că nu mai doreşte să dea nicio declaraţie în acest dosar.
La termenul din 22 aprilie, instanţa a constatat că alţi doi inculpaţi din dosar, respectiv Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă, nu sunt prezenţi în sala de judecată şi nici nu există menţiunea clară dacă vor sau nu să dea declaraţii. Astfel, instanţa a amânat din nou judecarea cauzei, pentru 27 mai, şi le-a precizat avocaţilor celor doi să-i întrebe sau să obţină declaraţii date de aceştia la notar privind opţiunea de a oferi sau nu mărturii în instanţă. De asemenea, judecătorii au amânat audierea lui Becali.
Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul "Valiza", apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.
Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.
În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul "Valiza" de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Citește pe Antena3.ro