x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ginerele lui Blaga, contract cu statul de la unchiu’

Ginerele lui Blaga, contract cu statul de la unchiu’

de Cristian Anton    |    08 Iun 2016   •   14:09
Ginerele lui Blaga, contract cu statul de la unchiu’
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Ginerele lui Vasile Blaga a câştigat încă un contract cu statul, în urma unei licitaţii la care firma sa a fost singurul participant. Stomatolog de meserie, Ioan Andrei Rudeanu a cunoscut un succes fulminant ca patron de firme de pază, pe una din cele mai concurenţiale pieţe din România. La puţin timp după ce s-a căsătorit în 2008 cu Agathe, fiica lui Blaga, foarte tânărul Rudeanu intra în afaceri cu bodyguarzi, iar în câţiva ani, în plină criză economică, a primit contracte publice de câteva zeci de milioane de lei. Ultimul, câştigat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) i-a fost atribuit chiar de propriul unchi.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) a atribuit pe 20.04.2016 un contract pentru „servicii pază, monitorizare, intervenţie pentru unităţile arondate Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane: Castel Bethlen Magna Curia Deva- clădirea administrativă-2 posturi 24 ore; Expoziţia de istorie locală şi etnografie Brad-1 post 24 ore; Secţia de etnografie şi artă populară Orăştie-1 post 24 ore; Secţia de arheologie Sarmizegetusa -2 posturi 24 ore; Complex de monumente în situl Sarmizegetusa-1 post 24 ore; Castel Bethlen Magna Curia Deva  expoziţie-1 post 8 ore”. Câştigătoarea licitaţiei a fost singura firmă participantă, Axis Security SRL Deva, care va primi pentru serviciile sale 490.705,6 lei, fără TVA. Contractul este valabil până la sfârşitul anului 2016, dar poate fi prelungit până în aprilie 2017, situaţie în care Axis Security va încasa 740.736 lei.

Zeci de milioane de la stat

Este al patrulea contract primit de la MCDR de firma lui Ioan Andrei Rudeanu, după cele din 2011, în valoare de 183.415 lei, din 2012, pentru care a încasat 249.900 lei, respectiv din 2013, care i-a adus 289.080 lei. Muzeul din Deva este însă cel mai mic finanţator public al grupului de firme Axis, patronat de ginerele lui Blaga. Primăria sau Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara, Societatea Naţională de Închiderea Mine Valea Jiului şi, mai ales, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România i-au oferit lui Rudeanu contracte în valoare totală de câteva zeci de milioane de lei, indiferent de culoarea guvernării. Între timp, Axis Corporate Security, una din firmele sale, a intrat în insolvenţă, cu datorii de aproape cinci milioane lei, iar ginerele lui Blaga a fost trimis în judecată pentru o evaziune fiscală de 646.000 euro. Vasile Blaga s-a spălat pe mâini şi  a spus că tatăl nepotului său nu mai are ce să-i caute în casă, dar asta nu la ţinut pe ginerele său departe de banii publici.  

Licitaţie în familie

În mai 2015, Ioan Andrei Rudeanu a fost arestat preventiv, iar ulterior eliberat şi cercetat sub control judiciar, într-un dosar de evaziune instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii au descoperit că Rudeanu s-a folosit, între 2010 şi 2014, adică în perioada când derula cele mai bănoase afaceri cu statul, de nouă firme fantomă, prin care s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând astfel un prejudiciu de 2.805.773 lei. În acest context judiciar delicat, merită să revenim puţin la ultimul contract primit de Rudeanu, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice. Astfel, trecând peste faptul că Axis Security a fost singura firmă înscrisă la licitaţie, trebuie remarcat că în comisia MCDR care a atribuit contractul s-a aflat şi un oarecare consilier judeţean Mihail Nicolae Rudeanu. Unchiul lui Ioan Andrei Rudeanu. 

 

×