x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ginkgo Biloba va fi prescris doar pentru indicaţia de bază

Ginkgo Biloba va fi prescris doar pentru indicaţia de bază

20 Mar 2012   •   12:47
Ginkgo Biloba va fi prescris doar pentru indicaţia de bază

De la 1 aprilie, Ginkgo Biloba, Eritropoetina si Endorspeina vor putea fi prescrise doar pentru indicatia de baza pentru care producatorii au inregistrat medicamentele, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Secretarul de stat a mai spus ca pentru retetele compensate de ginkgo biloba au fost dati 16 milioane de euro in 2011, fara a putea spune ca produsul si-a dovedit eficienta comparativ cu banii platiti. El a explicat ca Ginkgo Biloba, care este utilizat in principal pentru Alzhaimer, nu are studii de eficacitate si pentru alte afectiuni.

'Daca vor exista dovezi stiintifice ca eficacitatea acestui produs este mai crescuta decat stim la ora actuala, putem sa rediscutam sustinerea lui financiara', a precizat Cepoi.

In ceea ce priveste Eritropoetina, acest medicament va fi prescris numai pentru insuficienta renala cronica, iar Endorspeina va fi doar pentru indicatia din autorizatie, adica in afectiunile pulmonare obstructive cronice.

"Mai avem in vedere si unele produse al caror raport cost/beneficiu justifica compensarea lor la nivel de risc pe care il acopera. Dupa finalizarea analizelor vom efectua un studiu de impact pentru a estima nivelul economiilor realizate si redistribuirea lor pentru acoperirea cheltuielilor cu medicamente", a spus secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Ginkgo Biloba este unul dintre cele mai cunoscute si mai bine vandute medicamente pentru afectiunile circulatorii periferice si centrale. Numai in 2011 nivelul de prescriere al medicamentului a fost de 16 milioane de euro.

×