x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grefierii anunță proteste pe termen nelimitat începând de luni

Grefierii anunță proteste pe termen nelimitat începând de luni

de Redacția Jurnalul    |    10 Dec 2023   •   19:23
Grefierii anunță proteste pe termen nelimitat începând de luni

Grefierii anunţă proteste pe termen nelimitat în timpul cărora vor participa doar la şedinţele urgente, vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul şi nu vor mai asigura permanenţa. Grefierii anunță că în ziua votului pe bugetu pe 2024 vor înrerupe programul de lucru timp de 4 ore.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial anunță că având în vedere faptul că salariile personalului din cadrul Autorității judecătorești au fost greșit calculate la momentul elaborării actualei legi a salarizării nr. 153/2017, ceea ce a generat mii de procese pe rolul instanțelor de judecată și nicio creștere salarială timp de 6 ani de zile și că în anul 2023 angajatorii din sistemul judiciar au emis acte administrative de salarizare pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive prin care au fost recunoscute și recalculate corect salariile personalului, ca urmare a neaplicării sau aplicării neunitare a vechilor legi de salarizare, dar și că la întâlnirea din data de 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, ministrul finanțelor publice a comunicat ca nu sunt bani și nu vor fi alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărâri judecătorești și acte administrative, scadente în anul 2023, iar la întâlnirea din data de 8 decembrie 2023, dintre prim-ministrul României, ministrul finanțelor publice, ministrul justiției și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu au fost invitați să participe și reprezentanți ai organizației noastre sindicale, astfel că nu se cunosc concluziile acestei întâlniri, în sensul dacă vor fi sau nu alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărâri judecătorești și acte administrative, începe protestul pe termen nelimitat.

La solicitarea și în reprezentarea a peste 7500 de membri de sindicat - personal auxiliar de specialitate și conex - care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție și care a întreprins forme de protest spontan, vineri, 8 decembrie 2023, s-a decis ca începând cu data de 11 decembrie 2023, pe perioadă nedeterminată de timp, personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete va adopta următoarele forme de protest. Astfel, grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor instanțelor și a parchetelor în care își desfășoară activitatea. De asemenea, grefierii desemnați să efectueze lucrările prevăzute de art. 51 din HCSM nr. 3243/22.12.2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor, în faza de procedură prealabilă și de cameră preliminiară, vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanțele în care își desfășoară activitatea. Compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul, iar personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală. Totodată, personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai răspunde la telefonul personal după terminarea programului de lucru legal și nu va mai asigura niciun fel de permanență în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală.

Grefierii anunță că în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor din cadrul instanțelor și parchetelor în care își desfășoară activitatea.

Măsurile adoptate în cadrul AGE a SNGJ Dicasterial se vor completa cu formele de protest ce se vor adopta în cadrul adunărilor generale ale magistraților, în perioada următoare.

Grefierii solicită coaliției de guvernare asigurarea, în regim de urgență, a fondurilor pentru achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023; plata tranșelor din hotărâri judecătorești definitive și acte administrative de salarizare scadente în anul 2023. Mai solicită prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială, achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023. Se mai cere funcționarea în condiții normale a instanțelor judecătorești și a parchetelor.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: grefier protest nelimitat