x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă: Conducerea STB spune că va face plângeri penale liderilor de sindicat

Grevă: Conducerea STB spune că va face plângeri penale liderilor de sindicat

20 Ian 2022   •   08:20
Grevă: Conducerea STB spune că va face plângeri penale liderilor de sindicat
Sursa foto: Lucian Alecu

Conducerea STB a anunțat joi dimineață că va face plângeri penale unor lideri de sindicat și va cerre în instanță suspendarea grevei ilegale. Directorul companiei Adrian Cîrț a anunțat, într-o conferință de presă, că așteaptă sindicaliștii la negocieri la ora 14.00.

Adrian Cîrț spune că membrii de sindicat sunt manipulați și că există lideri de sindicat care au interese comerciale legate de societate. El a invocat nereguli în modul în administrarea și facturarea pieselor de schimb, a vorbit de furt de carburant, precum și de faptul că liderii de sindicat fac presiuni pentru ca un centru de sănătate la care sindicatul este acționar să devină furnizor de servicii pentru companie, deși practică prețuri „exorbitante”, mult mai mari decât cele din piață.

Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană, după acțiunea de protest de miercuri.

Adrian Criț vorbește și de faptul că solicitarea angajaților de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvența companiei. Directorul spune că salariul mediu brut în STB în 2021 a fost de circa 7.000 de lei, iar impactul bugetar al solicitării angajaților este de 100 de milioane de lei pe an.

Directorul spune că în cazul unei greve ar trebui asigurate 30% din serviciile pe care STB le oferă în mod normal.

STB are 10.600 de angajați și deservește zilnic circa 2 milioane de călători.

„Furturile de combustibil sunt la ordinea zilei, avem plângeri penale efectuate. Pe de altă parte piesele și componentele comandate dispar din punctele de lucru”, a declarat la Digi24 Adrian Criț. Directorul spune că liderul de sindicat este acționar la un centru de sănătate iar compania este presată să semneze un contract de medicina muncii cu respectivul centru de sănătate.

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze. Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport”, arată compania îăntr-un comunicat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: greva stb