x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva din invatamant continua in strada

Greva din invatamant continua in strada

de Iohanna Onaca Purdea    |    Eugenia Mihalcea    |    16 Noi 2005   •   00:00
Greva din invatamant continua in strada

Profesorii nu se intorc azi la scoala. Ei vor continua greva pe termen nelimitat si vor organiza un miting de protest vineri in Bucuresti. Circa 500.000 de bucuresteni vor fi nevoiti sa se inghesuie in autobuze, troleibuze, din cauza ca metroul a intrat in greva generala de azi, intre orele 4:00 si 16:00.

Greva generala din invatamant continua pe termen nelimitat. Profesorii vor iesi din nou in strada vineri intr-un miting de amploare, organizat la Bucuresti. Si inca o veste "buna": de azi metroul nu va circula intre orele 4:00 si 16:00.

Profesorii nu se intorc la catedra. Aceasta a fost decizia luata ieri de reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant reunite intr-o sedinta extraordinara. Ei considera ca acordul propus de Guvern nu rezolva si revendicarile de natura salariala sau sociala ale sindicalistilor. Mai mult decat atat, cadrele didactice au decis organizarea unui miting de amploare, vineri, in Bucuresti. Azi, instanta va hotari daca greva profesorilor este sau nu legala.

NEINDUPLECATI. Potrivit liderilor sindicali, mai mult de 70% din sindicalistii fiecarei federatii au decis continuarea grevei. Astfel, la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), 75% din membri au optat pentru continuarea grevei, la Federatia Educatiei Nationale (FEN) - 70%, iar la federatia "Spiru Haret" 81%. La Federatia Sindicatelor Universitare "Alma Mater" doar 5% din sindicalisti au propus incetarea grevei. Pe de alta parte, profesorii de la mai multe scoli din tara s-au intors la ore, indemnati de directorii care nu voiau sa-si piarda elevii sau din proprie initiativa, de frica sa nu li se taie prea mult din salarii.

LA JUDECATA. Azi, la ora 8:30, Tribunalul Bucuresti va hotari daca dispune sau nu suspendarea grevei profesorilor, asa cum a cerut Ministerul Educatiei. Sindicalistii au declarat ca daca greva va fi declarata ilegala se vor adresa Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. In judetele Constanta, Bihor si Vaslui, profesorii au iesit de ieri in strada, nemultumiti de modul in care a inteles Guvernul sa gaseasca solutii pentru cererile lor. Guvernul a decis majorarea salariilor cadrelor didactice cu 8% in 2006, crestere care va fi aplicata in doua etape.

METROUL, PARALIZAT. Metroul nu va circula astazi intre orele 4:00 si 16:00, deoarece angajatii Metrorex se vor afla in greva generala. Acestia au solicitat o crestere a salariilor cu 23%, dar in urma negocierilor cu administratia nu s-a ajuns la nici un rezultat. "Am discuat si astazi si din pacate nu am ajuns la nici o intelegere favorabila pentru Bucuresti. Intentionam sa ne mai intalnim si in aceasta seara (n.r. - aseara)", a declarat Liviu Soava, directorul general al Metrorex. El a subliniat ca bugetul de venituri si cheltuieli pe 2005 nu permite cresterea salariala, asa ca a propus sindicatelor ca negocierea acesteia sa aiba loc in baza bugetului pe 2006. Salariul mediu brut al angajatilor de la Metrorex este de 860 de lei. Zilnic, in jur de 300.000 de bucuresteni circula cu metroul, iar daca vremea este nefavorabila, numarul acestora ajunge si pana la 600.000 pe zi.

GUVERNUL ATAT POATE
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca este "foarte dezamagit" de decizia sindicatelor din invatamant de a continua greva, dar a precizat ca Executivul nu poate oferi mai mult. "In pofida acestei decizii, angajamentul Guvernului pentru a majora cheltuielile pe proiecte si investitii ramane valabil. In privinta salariilor, Guvernul a facut cea mai buna oferta, oferta maxima de majorare, si peste acest lucru nu putem sa trecem", a spus transant Tariceanu. Intrebat daca vor fi reluate negocierile, premierul nu a exclus acest lucru, dar a avertizat ca pozitia Guvernului va ramane neschimbata in privinta celor doua puncte deja asumate. (Lavinia Dimancea)

MAI MULTE MASINI RATB
Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) si-a suplimentat parcul auto pentru a putea prelua calatorii care in mod normal foloseau metroul. "Vom suplimenta cu 15% troleibuzele, tramvaiele si autobuzele. Vom scoate in plus in jur de 300 de masini. Incercam sa preluam cat mai multi calatori insa nu pot sa judec ce va fi maine in strada. O parte dintre abonatii la metrou vor merge cu masinile personale, o parte vor merge cu taxiurile, altii pot chiar renunta iar restul se vor orienta spre noi. Va fi cu siguranta aglomerat", a spus Gheorghe Aron, directorul RATB.
×
Subiecte în articol: observator greva