x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă generală la Metrou

Grevă generală la Metrou

de Elena Stan    |    16 Noi 2009   •   00:00
Grevă generală la Metrou
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Circa 650.000 de bucureşteni, care circulă zilnic cu metroul, vor fi nevoiţi astăzi să meargă la serviciu cu autoturismul propriu sau cu autobuzul, deoarece salariaţii de la metrou sunt în grevă.



Salariaţii Metrorex au declanşat de azi grevă generală pe termen nelimitat. Astfel, în fiecare zi, între orele 5:00-16:00, trenurile de metrou nu vor circula, urmând ca în intervalul orar 16:00- 23:00 programul să fie normal. Angajaţii de la metrou au recurs la această metodă după eşuarea mai multor runde de negocieri purtate cu conducerea Metrorex şi cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Sindicaliştii cer o creştere salarială de până la 20% şi încheierea unui nou Contract colectiv de muncă, cel vechi fiind expirat încă de la 1 noiembrie. "Cei 4.250 de angajaţi ai Metrorex cer să aibă salarii de două ori mai mult decât încasările pe care le are compania de la călători. Astfel că cei 650.000 de călători transportaţi zilnic de Metrorex sunt puşi în situaţia să nu mai poată utiliza metroul începând de marţi, pentru că cei 4.250 de salariaţi vor creşteri salariale cu 20%. Eu cred că sunt sub 01,% din cei care călătoresc zilnic cu metroul care au salarii egale cu cele ale celor de la Metrorex", a spus Radu Berceanu, ministrul interimar al Transporturilor.

Nemulţumit de declanşarea grevei generale, Berceanu a declarat că va contesta în justiţie greva sindicatelor de la metrou. "Propunerea mea a fost să menţinem încă o lună-o lună şi jumătate salariile actuale ale angajaţilor de la metrou până la aprobarea acestor bugete, dar ei vor, de fapt, să se stabilească fondul de salariu cât mai mare şi nu îi mai interesează bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, nu îi interesează cât încasează metroul de la călători, nu-i interesează cât primeşte Metrorex subvenţie de la stat", a spus Berceanu.

AJUTOR DE LA RATB
Aproximativ 200 de mijloace de transport în comun vor fi scoase pe arterele Capitalei, 47 de linii de transport urmând să fie suplimentate pentru a suplini lipsa metroului.
Directorul RATB, Gheorghe Aron, a precizat că vehiculele care în mod obişnuit erau scoase pe traseu în orele de vârf ale unei zile normale de lucru vor circula continuu, începând cu ora 5:30 şi până la ora 17:00.

×
Subiecte în articol: observator