x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă la metrou în jur de 15 iunie dacă vor fi reduse salariile

Grevă la metrou în jur de 15 iunie dacă vor fi reduse salariile

01 Iun 2010   •   00:00

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat, marţi, că în maxim două săptămâni se poate ajunge la greva generală dacă le vor fi tăiate salariile motivul fiind denunţarea unilaterală a contractelor colective de muncă.



"Legea spune că poţi declanşa conflictul de interese dacă nu se mai respectă contractul colectiv, adică dacă nu se mai respectă nivelul salariilor negociate. Astfel că, pe la jumătatea lunii iunie, putem declanşa greva generală pe termen nelimitat dacă se vor reduce salariile angajaţilor de la metrou", a spus Rădoi, potrivit Mediafax.

Liderul sindical a arătat că nu acceptă nicio reducere a salariilor, fie că este vorba de 25% sau mai puţin. Rădoi a precizat că organizaţiile din patru judeţe, respectiv Caraş Severin, Gorj, Bihor, Alba, au trimis deja tabelele cu semnături pentru susţinerea grevei.

Sindicaliştii de la metrou sunt în grevă la ora 4.00, în fiecare staţie de metrou, pe uşile închise fiind lipite anunţuri cu privire la grevă.

Iniţial sindicaliştii de la metrou au anunţat că garniturile de tren nu vor circula între orele 4.00 şi 16.00, după care urmau să reia activitatea, pentru că legea obligă să fie asigurată o treime din activitate pe durata grevei. Ulterior însă, Federaţia Sindicatelor din Transporturi Publice ATU România (care include sindicatele din Metrou şi o parte a celor de la RATB) a comunicat că a scurtat cu patru ore programul grevei de solidaritate şi că garniturile de metrou vor circula de la ora 12.00, la solicitarea Fundaţiei "Salvaţi-vă Îngerii" care organizează un concert umanitar în Piaţa Constituţiei.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că în şedinţa de Guvern de duminică s-a stabilit ca reprezentanţii Ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei să găsească până miercuri o formulă de act normativ care să permită reducerea cu 25% şi a salariilor din companiile şi regiile cu capital de stat.

Ministrul Finanţelor, Senastian Vlădescu, susţine însă că salariile angajaţilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%, adăugând că se lucrează la un proiect de lege şi că nu poate da mai multe informaţii.

×
Subiecte în articol: observator