x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva - Profesorii tin Guvernul in sah

Greva - Profesorii tin Guvernul in sah

de Eugenia Mihalcea    |    Florina Zainescu    |    14 Noi 2005   •   00:00
Greva - Profesorii tin Guvernul in sah

Elevii vor mai sta acasa inca cel putin doua zile, dupa ce sindicatele din invatamant au refuzat sa semneze acordul cu Guvernul.

Elevii vor sta si astazi acasa. Cel mai devreme maine vom afla daca profesorii renunta la protest si bat palma cu Executivul, multumindu-se cu o majorare salariala de doar 8% in 2006.

12 ore de discutii si un acord redactat, dar nesemnat inca de profesori. Negocierile de sambata dintre Guvern si sindicatele din Educatie, desi s-au "bucurat" chiar si de medierea presedintelui Traian Basescu - asa cum solicitasera profesorii - , nu au pus capat grevei din invatamant.

Federatiile din Educatie se vor intalni maine pentru a stabili daca semneaza acordul cu Guvernul sau nu. "Punctul prinvind cresterile salariale nu a fost atins. Majorarea de 8% nu acopera rata inflatiei", a adaugat Mariana Becic, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant(FSLI).

BANII. Cu mana pe inima, guvernantii s-au angajat sa finanteze toate proiectele si investitiile din invatamant cu o suma echivalenta a 1,1% din PIB (circa un miliard de euro) peste nivelul alocat prin proiectul de buget al anului 2006. "In acest fel vom ajunge la o finantare de 5% din PIB pentru invatamant", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Dar acesti bani sunt dedicati exclusiv proiectelor ce vizeaza constructia de scoli, de campusuri si camine, modernizarea acestora sau imbunatatirii laboratoarelor. Nu sunt bani pentru lefurile dascalilor. Presedintele a declarat sambata seara, la un post de televiziune, ca nimeni nu-si permite sa sacrifice un acord care dedica situatiei din scoli si universitati 1,1 miliarde de euro. Sindicalistii tin totusi Guvernul in sah pana primesc semnalele din tara.

IMPARTEALA. La capitolul salarii, Guvernul le-a propus o majorare a salariilor cu 5% de la 1 ianuarie 2006, si cu inca 3% de la 1 septembrie. "Cu alte cuvinte, pe ultimele patru luni majorarea salariala se ridica la 8%. Concret, acest lucru inseamna o crestere medie anuala de 630.000 de lei pe cadru didactic. Daca vreti calcule mai exacte, in prima faza cresterea salariala pana in luna septembrie este de 530.000 de lei, la care se mai adauga de la 1 septembrie inca 330.000, pentru a ajunge pe ultimele patru luni la 860.000 de lei", a explicat Tariceanu.

ORELE SE RECUPEREAZA
Conform legii, pentru profesorii care au fost in greva orele nu se platesc. Dar, tinand cont de recomandarea Ministerului Educatiei de a recupera orele pentru ca elevii sa nu ramana in urma cu materia, cursurile vor fi tinute in zilele libere, o data cu reluarea scolii. Oricum, azi si maine este greva. "Efortul pe care l-am facut pentru finantarea invatamantului pentru a ajunge la 5% din PIB credem ca trebuie sa fie insotit de o atitudine pe masura si din partea membrilor de sindicat", a declarat premierul Tariceanu.
LA SUCEAVA INCEPE SCOALA
Majoritatea cadrelor didactice sucevene a decis suspendarea grevei generale si reluarea activitatii incepand de azi, lucru confirmat de liderul Sindicatului Judetean Invatamant "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica. La randul sau, liderul Sindicatului Liber si Independent "Bucovina" al cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar din zona Radauti, Gheorghe Sorodoc, a declarat ca in aceasta zona mai multe sunt cadrele didactice care vor sa reia activitatea decat cele care doresc continuarea grevei.

CRITICI
Liderul PC, Dan Voiculescu, a apreciat ieri ca presedintele Traian Basescu a dat dovada de "o atitudine ipocrita", sambata seara participand la finalul negocierilor dintre Guvern si sindicatele din Invatamant. El crede ca seful statului, dupa cum se comporta, vrea "sa-l dea jos" pe premier. Liderul conservator a subliniat insa ca seful Guvernului poate conta pe sprijinul PC. "Prin aceasta atitudine, in mod clar a dorit sa arate ca Tariceanu este incompetent", a spus, la randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a apreciat, totodata, ca seful statului a participat la negocieri dorind sa dea un semnal in legatura cu modul in care evalueaza Guvernul.

PROGRAM CULTURAL
Scoala 149 din Capitala a suspendat greva, pentru ca este implicata intr-un proiect Comenius impreuna cu alte unitati de invatamant din Bucuresti, in perioada 14-17 noiembrie. Proiectul "Sa ne descoperim unii pe altii si sa cream impreuna" se va desfasura pe o perioada de trei ani in parteneriat cu Franta si Germania. Obiectivul proiectului este intelegerea valorilor culturale ale popoarelor din Europa. Proiectul se desfasoara pe trei planuri: corespondenta intre elevi, traducerea unor legende traditionale si crearea unei povesti comune.

×
Subiecte în articol: observator