x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva de la CFR s-a încheiat. Ministrul Transporturilor: Cei care se fac vinovaţi de întârzierea plăţii salariilor "vor pleca acasă"

Greva de la CFR s-a încheiat. Ministrul Transporturilor: Cei care se fac vinovaţi de întârzierea plăţii salariilor "vor pleca acasă"

16 Ian 2013   •   08:36
Greva de la CFR s-a încheiat. Ministrul Transporturilor: Cei care se fac vinovaţi de întârzierea plăţii salariilor "vor pleca acasă"
Sursa foto: Intact Images/Dragos Savu
UPDATE 9:37 - Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că toţi cei care se fac vinovaţi pentru neplata la timp a salariilor vor "pleca acasă".

Cele mai importante declaraţii ale ministrului Relu Fenechiu:

- Lichidarea aferentă lunii decembrie trebuia să fie plătită pe 14 sau 15 ianuarie, întârzierea fiind de doar o singură zi. Nu am primit nicio solicitare de discuţii de la reprezentanţii sindicatelor, însă astăzi mă voi întâlni cu ei

-Tot astăzi, după ce am aflat de greva spontană, am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiilor pentru a verifica exact situaţia, iar doamna directoare Muşat (Liliana Muşat, directorul Direcţiei economice a Ministerului Transporturilor n.r) va merge la Ministerul Finanţelor pentru a asigura plata celor 49 milioane lei din Trezorerie

- Au venit unii cu explicaţii de ce s-a ajuns la această situaţie. Nu am dorit să discut despre niciun fel de explicaţii. Vreau să mă conving că azi sau cel târziu mâine toţi oamenii vor primi salariile, după care voi face analiza amănunţită a situaţiei şi toţi cei vinovaţi vor plăti

- Voi avea de purtat un dialog complex şi complicat cu organizaţiile sindicale. Pentru a putea purta acest dialog ştiu că trebuie ca, întâi de toate, noi să ne respectăm obligaţiile. Avem obligaţia ca toţi oamenii să ia salariul la timp şi apoi putem discuta orice altceva. Nu pot să spun în acest moment cine va pleca acasă, dar sigur sunt oameni care vor pleca acasă. Am mai făcut afirmaţii privind situaţia proastă a companiilor din subordine. Ce s-a întâmplat astăzi este unul dintre multele lucruri ce se pot întâmpla dacă nu punem piciorul în prag.

UPDATE 9:05
- Angajaţii de la 8 regionale din ţară, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, au intrat în grevă, în această dimineaţă, la ora 7:00. La ora 9:00, cele 89 de trenuri oprite pe traseu au plecat din gări.

Angajaţi de la CFR Călători au declanşat în această dimineaţă, la ora 7:00, o grevă spontană, 89 fiind oprite pe traseu până la ora 9:00. Ei sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile la timp. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti.

Ministrul Transporturilor va susţine, la ora 9.30, la sediul ministerului, declaraţii de presă pe tema grevei spontane a angajaţilor CFR.


Un număr de 89 de trenuri au fost oprite în staţii din cauza protestului spontan de angajaţii Regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, a anunţat, într-un comunicat de presă, Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA.

"Am convocat conducerea CFR Călători şi CFR Infrastructură, a Departamentului financiar al ministerului. În primul rând vreau să văd cine este responsabil de întârzierea de o zi, o zi şi jumătate a salariilor. Nu am atribuţii în acest sens, dar o să cer azi premierului să aprobe ca, prin act normativ, să verific cheltuielile pe care le face fiecare companie din subordinea ministerului, pentru că eu am suspiciunea că se plătesc cu prioritate alte cheltuieli şi nu cele salariale. Am condus companii private ani de zile şi prima grijă a fost plata salariilor. Este prioritatea patronului, în cazul acesta statul român, aceea că, dacă oamenii muncesc, la sfârşitul lunii trebuie să îşi primească salariilor. Voi căuta soluţii pentru ca azi să rezolvăm problema şi voi veghea ca cei responsabili să plătească", a spus Relu Fenechiu, la un post privat de televiziune.

"Conform informaţiilor parvenite la Dispeceratul de circulaţie, în unele zone din ţară se înregistrează stoparea spontană a lucrului. Verificăm care este situaţia şi, în funcţie de prevederile legale, o să intrăm în dialog cu angajaţii pentru a vedea care sunt revendicările. Sperăm ca disconfortul călătorilor să fie redus la minimum. De principiu, trenurile vor intra în gările mari astfel încât să se evite oprirea în câmp", a declarat directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu.

Acesta a menţionat că, momentan, nu poate spune câte trenuri au fost oprite, subliniind însă că majoritatea sunt în circulaţie.

Directorul CFR Călători a recunoscut că, pe fondul lipsei de lichidităţi de la începutul anului, au fost probleme la plata integrală a salariilor.

"În cazul companiei de călători s-au plătit circa 70-75% din salariul aferent lunii decembrie, urmând ca în cursul zilei de azi şi mâine şi la noi şi la Infrastructură să se plătească toată diferenţa de salariu, ţinând cont că vor intra ultimii bani în conturile noastre", a precizat Roşeanu.

Gheorghe Spânu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial a afirmat să angajaţii CFR sunt nemulţumiţi că nu au primit marţi salariul aferent lunii decembrie.

"Trebuia să primim ieri banii şi nu s-au dat. Văzând că n-au intrat banii, oamenii au decis să oprească lucrul două ore, de la 7.00-9.00. Greva nu a fost discutată, ne-a luat şi pe noi prin surprindere. Lumea e nemulţumită. Ieri am avut multe întrebări şi le-am explicat că momentan administraţia a justificat neplata prin lipsa de bani. La momentul acesta nu avem siguranţa că ni se vor acorda salariile în cursul zilei de azi sau mâine", a spus Spânu.

Ştire în curs de actualizare

×