x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă spontană la STB. Niciun autobuz, tramvai sau troleibuz nu circulă în Capitală

Grevă spontană la STB. Niciun autobuz, tramvai sau troleibuz nu circulă în Capitală

20 Ian 2022   •   07:19
Grevă spontană la STB. Niciun autobuz, tramvai sau troleibuz nu circulă în Capitală
Sursa foto: STB

Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană, după acțiunea de protest de miercuri.

Directorul societății Adrian Criț vorbește de interesele persoanle ale unui lider de sindicat, dar și de faptul că solicitarea angajaților de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvența companiei.

„Furturile de combustibil sunt la ordinea zilei, avem plângeri penale efectuate. Pe de altă parte piesele și componentele comandate dispar din punctele de lucru”, a declarat la Digi24 Adrian Criț. Directorul spune că liderul de sindicat este acționar la un centru de sănătate iar compania este presată să semneze un contract de medicina muncii cu respectivul centru de sănătate.

Directorul spune că salariul mediu brut în STB în 2021 a fost de circa 7.000 de lei, iar impactul bugetar al solicitării angajaților este de 100 de milioane de lei pe an.

STB are 10.600 de angajați.

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze. Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport”, arată compania într-un comunicat, potrivit Mediafax.

STB deservește zilnic circa 2 milioane de călători.

Conducerea STB spune că va face plângeri penale liderilor de sindicat

Conducerea STB a anunțat joi dimineață că va face plângeri penale unor lideri de sindicat și va cerre în instanță suspendarea grevei ilegale. Directorul companiei Adrian Cîrț a anunțat, într-o conferință de presă, că așteaptă sindicaliștii la negocieri la ora 14.00.

Adrian Cîrț spune că membrii de sindicat sunt manipulați și că există lideri de sindicat care au interese comerciale legate de societate. El a invocat nereguli în modul în administrarea și facturarea pieselor de schimb, a vorbit de furt de carburant, precum și de faptul că liderii de sindicat fac presiuni pentru ca un centru de sănătate la care sindicatul este acționar să devină furnizor de servicii pentru companie, deși practică prețuri „exorbitante”, mult mai mari decât cele din piață.

Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană, după acțiunea de protest de miercuri.

Adrian Criț vorbește și de faptul că solicitarea angajaților de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvența companiei. Directorul spune că salariul mediu brut în STB în 2021 a fost de circa 7.000 de lei, iar impactul bugetar al solicitării angajaților este de 100 de milioane de lei pe an.

Directorul spune că în cazul unei greve ar trebui asigurate 30% din serviciile pe care STB le oferă în mod normal.

 

A început activitatea de protest în cele 15 locatii: 

1. Depoul Bujoreni
(Bulevardul Timișoara nr.62) 

- aproximativ 120 de angajați, 

2. Autobaza și depoul Giurgiului
str. Actiunii nr. 52-54, sector 4 

- aproximativ 60 persoane, fără activitate 

3. Autobaza Militari
bd. Preciziei nr. 2-4, sector 6 

- aproximativ 50 persoan

4. Autobaza Obregia
bd. Alexandru Obregia nr. 2-10, sector 4 

- aproximativ 25 persoan

5. Depoul si autobaza Titan
Bd. Theodor Pallady, nr. 64, sector 3 

Depou
- aproximativ 80 persoane

Autobaza
-aproximativ 150 persoane

6. Depou Alexandriei
Sos. Alexandriei nr. 150-152, sector 5 

- Depou tramvaie
-aproximativ 60 persoane, fara activitate 

- Depou Autobuze
80 persoane, fără activitate. 

7. Autobaza Ferentari
str. Iacob Andrei nr. 30, sector 5 

-50 persoane

8. Depou Troleibuze Vatra Luminoasa
str. Tony Bulandra nr. 3-5 sector 2 

-aproximativ 100 persoane,

9. Depou Bucureștii Noi
bd. Bucureștii Noi nr. 42, sector 1 

-aproximativ 60 persoane, f

10. Depou Colentina
sos. Colentina, nr. 378, sector 2 

-aproximativ 40 persoane

11. Autobaza Nordului
str. Capriorului nr 2-4, sector 1 

-aproximativ 50 persoane

12. Depoul Dudesti
Calea Dudesti nr 184, sector 3 

-aproximativ 40 persoane

13. Depou Victoria
Str. Mexic, nr 1 

-aproximativ 25 

14. Autobaza Floreasca
Str. Banciulescu Gheorghe nr 5, sector 2 

- aproximativ 45 persoane

15. Depoul troleibuze Berceni
str. Emil Racoviță nr 7, sector 4

×
Subiecte în articol: adrian crit stb stb adrian crit