x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grindeanu cere autorităţilor să rămână în stare de alertă: Vă îndemn la responsabilitate

Grindeanu cere autorităţilor să rămână în stare de alertă: Vă îndemn la responsabilitate

08 Ian 2017   •   07:14
Grindeanu cere autorităţilor să rămână în stare de alertă: Vă îndemn la responsabilitate

Premierul Sorin Grindeanu a solicitat miniştrilor şi autorităţilor locale să rămână în stare de alertă pentru a evita situaţiile neplăcute cauzate de condiţiile meteorologice.

"Fiecare situaţie trebuie gestionată conform procedurilor şi vă rog să rămâneţi nu numai cei din Comitetul naţional, ci şi autorităţile locale în stare de alertă pentru a evita situaţiile neplăcute", a spus Grindeanu, la videoconferinţa de la sediul MAI.

El le-a cerut miniştrilor să gestioneze fiecare situaţie apărută ca şi cum ar fi o problemă personală.

"Vă îndemn la responsabilitate şi mă adresez şi autorităţilor locale - prefecţilor şi comitetelor judeţene", a spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, a precizat că mai sunt blocate 18 drumuri naţionale şi segmente din A2 şi A4, iar în ceea ce priveşte liniile ferate acestea sunt toate deschise.

Premierul i-a solicitat ministrului Transporturilor ca CFR Marfă să suplimenteze garniturile de tren şi să rezolve situaţia oamenilor blocaţi pe A2.

"Având în vedere că următoarele trei zile vor fi de ger, din ce m-a informat ministrul Energiei va exista un vârf de consum şi vor trebui puse în funcţiune termocentralele din zona Oltenia. Pentru asta vă rog să gestionaţi problema de la CFR Marfă, să suplimentaţi tot ceea ce înseamnă garnituri, astfel încât stocurile necesare să ajungă la destinaţie. De asemenea, vă rog şi cea mai gravă situaţie este A2 şi, până la urmă, sunt oameni care sunt de 30 de ore, poate mai bine blocaţi în benzinării. Este cea mai gravă. Vă rog, împreună şi cu Ministerul de Interne şi dumneavoastră, asta este urgenţa, a ajuta oamenii de acolo care sunt blocaţi", a spus Grindeanu.

El a precizat că a luat legătura cu directorii de benzinării cărora le-a mulţumit pentru deschidere şi gestionarea acestei situaţii.

"Este urgenţa zero şi informări să faceţi din oră în oră", a afirmat Grindeanu.

Ministrul Energiei, Toma-Florin Petcu, a informat, la rândul său, că mai există 14.000 gospodării neracordate la sistemul de energie din cauza condiţiilor meteo.

"Avem suportul necesar să trecem această perioadă de ger", a afirmat el, adăugând că singura problemă care va rămâne este cea din judeţul Constanţa.

În acest context, premierul a subliniat că alimentarea cu energie este cea de-a doua urgenţă şi i-a cerut ministrului de resort să monitorizeze situaţia şi să ţină legătura cu autorităţile.

Premierul a solicitat autorităţilor să suspende cursurile în şcoli numai dacă situaţia o impune. "Domnule ministru, şi mă adresez şi prefecţilor, inspectorilor generali, vreau să folosiţi această situaţie doar atunci când o impun condiţiile. Nu să facem un concurs acum în suspendarea cursurilor şcolare şi să nu gestionăm, ci atunci când situaţia este de aşa natură astfel încât să se întrerupă", a precizat Grindeanu.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a informat că sâmbătă au fost şase intervenţii în cazul a 35 de persoane.

"Nu aş vrea să existe un mod orgolios de a trata această situaţie de urgenţă. Am discutat cu domnul ministru al Apărării, Ministerul Apărării este la dispoziţie, are capacitatea, vă rog pentru situaţiile care impun intervenţia Ministerului Apărării să apelaţi la minister", le-a transmis premierul Sorin Grindeanu miniştrilor.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a precizat că în oraşul Videle se va acţiona cu un utilaj cu aburi pentru remedierea alimentării cu gaze.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a informat că vineri noapte au fost salvate peste 490 de persoane, dintre care 50 copii, care se aflau blocate pe căile rutiere. De asemenea, ea a indicat că se acţionează în prezent pentru transportul a 65 de persoane care sunt blocate pe A2. Dan a precizat şi că sâmbătă au fost efectuate peste 800 de intervenţii medicale, dintre care 24 pentru femei gravide şi şapte pentru persoane care necesită dializă.

Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a anunţat că în următoarele trei zile temperaturile vor fi specifice fenomenului de ger, urmând să fie cuprinse duminică între minus 21 şi minus 10 grade, urmând ca marţi să fie cea mai geroasă dimineaţă din această iarnă cu temperaturi cuprinse între minus 28 şi minus 11 grade în întreaga ţară.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu