x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grindeanu: În opt luni s-au lansat contracte în valoare de 4,7 miliarde de lei

Grindeanu: În opt luni s-au lansat contracte în valoare de 4,7 miliarde de lei

30 Aug 2022   •   18:10
Grindeanu: În opt luni s-au lansat contracte în valoare de 4,7 miliarde de lei

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu susține că în primele opt luni din 2022 au fost lansate contracte de 4,7 miliarde de euro în toate modurile de transport: rutier, feroviar, aerian și naval

Sorin Grindeanu spune că de la începutul acestui an au fost lansați în licitație 332 de kilometri de autostradă, de patru ori mai mult decât în 2021. Ministrul arată că în prezent sunt în construcție peste 200 de kilometri de autostradă și peste 61 de kilometri de Drum Expres, iar pentru 130 de kilometri de autostradă au fost semnate contracte.

În ceea ce privește căile ferate, Grindeanu spune că sunt deja în curs de modernizare 254 de kilometri, pentru alți 162 de kilometri au fost desemnați câștigătorii, iar pentru 166 de kilometri au fost depuse oferte.

De asemenea, pentru 418 kilometri urmează să se desfășoare lucrări de reparații de tip Quick Wins și pe alți 263 de kilometri se vor desfășura lucrări de înlocuire la rând a elementelor suprastructurii.

În total, spune ministrul, peste 1000 de kilometri de cale ferată sunt în diferite stadii de modernizare.

El ssuține că, din 2023, toate loturile A7, de la Ploiești la Pașcani, în lungime totală de 320 de kilometri, vor fi în construcție.

„A început deja construcția pentru primii aproape 50 de km ai A7, iar în această săptămână semnăm contracte pentru încă aproape 16 km. Este o investiție de 26 de miliarde de lei (5,2 miliarde de euro) cu bani asigurați prin PNRR”, afirmă Sorin Grindeanu.

Acesta spune că tot anul viitor vor fi semnate contractele pentru secțiunile din A8, finanțate prin PNRR. Adică secțiunile de capete: Târgu Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Târgu Neamț.

„Ne propunem și modernizarea principalelor coridoare feroviare din vestul României: tronsoanele Caransebeș-Timișoara-Arad și Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor-frontiera ungară (328 km).
Sunt investiți de peste 16,33 de miliarde de lei (3,26 de miliarde de euro), fără TVA. În plus, în 2023 vom finaliza operaționalizarea completă a infrastructură feroviară din Portul Constanța”, mai transmite ministrul Transporturilor.

Grindeanu mai arată că au fost alocate din fondul de rezervă al Guvernului 200 de milioane de lei pentru a susține repararea celor aproape 100 de linii de cale ferată din Portul Constanța.

„Lucrurile se mișcă deja în direcția bună și primele 35 de linii vor redeveni operaționale încă din această toamnă, după aproape 30 de ani de paragină. Cel mai important port maritim al României are o șansă unică să devenim un HUB portuar modern, șansă pe care nu avem voie să o ratăm!”, a mai spus ministrul Transporturilor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu