x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupul de prietenie, duşman cu Olanda

Grupul de prietenie, duşman cu Olanda

de Gabriela Antoniu    |    10 Apr 2012   •   15:08
Grupul de prietenie, duşman cu Olanda

Reactia pedelistilor din Grupul parlamentar de prietenie cu Olanda este simptomatica pentru nivelul de intelegere al rostului lor. Ei au sarit la unison sa-l apere pe Traian Basescu in scandalul diplomatic produs de amanarea acreditarii ambasadorului Olandei la Bucuresti. Nimeni din acest grup nu a sesizat public situatia de criza dintre cele doua tari amplificata de gestul neuzual si in afara normelor diplomatice al presedintelui Basescu.
In plus, nici parlamentarii, nici Palatul Cotroceni nu pricep ca ambasadorul pus sa astepte cu lunile acreditarea este reprezentantul oficial al Reginei Beatrix a Regatului Tarilor de Jos si nu al unui grup de politicieni aflat in disputa pe problema Schengen.

"Este problema presedintelui", ne-a declarat senatorul Iulian Urban fost PDL, dar afiliat la PDL. El ii da dreptate indirect sefului statului, atacand Ambasada Olandei: "Ne lua mistouri de cate ori i se sesiza vreo problema legata de afaceristii olandezi rau-platnici. Olanda se uita de sus", a plusat Urban, ocolind raspunsul la intrebarea daca prin exemplul sau nu-i da dreptate presedintelui Basescu. El a conchis totusi ca politica nu trebuie sa aiba de-a face cu diplomatia.

"Reactia lui Traian Basescu este a unui bun roman", sustine si deputatul Mihai Saniuta, fost PSD, in prezent independent. "Este dreptul lui de a amana acreditarea ambasadorului, atat timp cat romanii sunt considerati cetateni de mana a doua", continua el, subliniind ca respecta punctul de vedere al sefului statului. SI, pentru a fi si mai convingator, ne ofera si baza legala a celor afirmate: articolul 91(3) din Constitutie care spune ca reprezentantii diplomatici sunt acreditati pe langa presedintele Romaniei. Celor care sustin ca decizia lui Traian Basescu nu se incadreaza in tiparele diplomatice, Saniuta le transmite ca nici cea a Olandei nu se incadreaza, deoarece respingerea accesului Romaniei in spatiul Schengen este o decizie politica.

"Nu pot sa comentez. Nu cunosc subiectul si nici motivele si argumentele pentru care este amanata acreditarea ambasadorului olandez", se scuza deputatul PDL Marius Dugulescu, sfatuindu-ne sa ne adresam Administratiei Prezidentiale pentru a lamuri problema. Ii readucem aminte ca este membru al grupului de prietenie parlamentara cu Olanda, ca aceasta este un partener economic important, ca avem nevoie de ea in perspectiva deciziei privind aderarea Romaniei la Schengen. Da, dar activitatea parlamentara e una, cea diplomatica e alta, argumenteaza deputatul, adaugand ca relatiile dintre Romania si Olanda trebuie sa fie in termeni normali, de partea ambelor parti.

×