x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Guru din Apuseni”, în același cimitir cu Avram Iancu

„Guru din Apuseni”, în același cimitir cu Avram Iancu

de Mariana Zaharia    |    11 Iul 2022   •   07:45
„Guru din Apuseni”, în același cimitir cu Avram Iancu

Adrian Ardelean Fărcaș, cunoscut drept Guru din Apuseni, a murit la Spitalul din Deva. Familia le-a povestit medicilor că se simțea rău încă de duminică, dar nu a vrut să meargă la spital. A ajuns după trei zile, în stare gravă. De fapt, Adi de la Brad, cel care le spunea adepților să se vindece prin meditație și leacuri, avea o problemă cardiacă pe care el a mers să și-o trateze, dar nu în România, ci în Italia. Soția le-a arătat doctorilor fișe medicale din 2017. 

Despre Ardelean Fărcaș s-au scris și spus multe lucruri. Comunitatea creată de el în munți, la Brad, ar număra 70 de suflete. Copii, femei și bărbați. Se spune că la Fărcaș ajungeau milioane de la oameni care îl credeau un maestru al vindecării spirituale prin meditație. Și tot ce s-a scris a ajuns și la polițiști, care i-au făcut dosar penal după ce o femeie, adeptă a lui Guru, a spus că a fost violată de el ani la rând. Și că celor mici din comunitate li se refuză dreptul la școală.

 

Acum, Ardelean Fărcaș a murit. La Morga din Deva au venit după el patru oameni: soția, o tânără care i-ar fi nepoată și doi bărbați. I-au adus haine în niște pungi, dar ei nu au îmbrăcat veșminte de doliu. Au așteptat ore întregi pe o stradă mai departe de spital, într-o dubă, să fie gata autopsia. „Au zis că nu vor să stea aici, că e presa și așteaptă mai departe. Eu vă spun sincer că nu știam cine sunt când au venit. Pe nevastă-sa am recunoscut-o. Știți ce e ciudat? Acu’ două săptămâni l-am văzut prin oraș. Era cu mașina, cu șofer, cu nevasta, el în dreapta, râdea, era vesel, era bine, avea căciula aia a lui pe cap. Cum să moară așa repede? Au vrut multe coroane. Am mașina plină de coroane. În rest, nu au cerut nimic special”, ne-a povestit un reprezentant al firmei de pompe funebre.

Surse ne-au spus că familia nu a cerut ceva special, dar a vrut autopsia, pentru că nu le vine să creadă că a murit. „Avea inima mărită. Este o afecțiune veche și pe care a încercat să o trateze în Italia, am văzut hârtii. Peretele inimii lui era aproape dublu ca grosime față de normal. Probe toxicologice nu i-au luat, nu îndeplinea nicio condiție și nu avea de ce. Oricum, acum, în ultimele zile, medicii i-au dat multe medicamente și nu ar fi avut nicio relevanță”, dezvăluie o sursă din cadrul Serviciului de Medicină Legală Deva. 

Nu se face slujbă în biserică 

Ardelean Fărcaș va fi înmormântat luni, la Țebea, într-un loc istoric, în cimitirul în care este mormântul lui Avram Iancu. A fost dus acolo pentru că era locul de veci al părinților. Biserica de care aparține capela este singura din Ardeal cu tricolorul pictat în interior. Zilnic, pe aici trec turiști. În curte, lângă mormântul lui Avram Iancu este gorunul lui Horea, apoi cel plantat de Regele Ferdinand. Între cei doi stejari istorici se va ține slujba pentru Ardelean Fărcaș. Este obicei în zonă. „La noi nu se duce mortul în biserică. Se ia de la capelă, se face slujbă afară, între goruni, apoi la groapă”, ne povestește o localnică.  

Legendele din Brad

O localnică din Brad, locul din care este recunoscut a fi Guru, ne povestește că toată lumea vorbea despre comunitatea lui Ardelean Fărcaș ca despre o zonă în care se petrec lucruri ciudate. Tot ea susține că autoritățile nu știu pentru simplul fapt că nu au vrut să afle. Oamenii vorbesc despre 80 de copii născuți în comunitatea din munți și despre faptul că nu s-ar ști nimic despre ei.

„Poate pare din filme ce vă spun, dar să știți că lumea vorbea despre un elicopter care venea direct acolo sus, în munți. Unde sunt cei 80 de copii născuți acolo? Eu simt că e strigător la cer ce făcea omul ăsta acolo. S-a dus electricianul să îi repare ceva și mi-a povestit că a stat numai lângă el și l-a primit doar într-o parte. Alte zone erau păzite și înconjurate cu câini. Ardelean a venit la mine să îi vând un hectar de teren cu o sumă modică și atunci l-am întrebat cu ce se ocupă. A zis că are 12 copii înfiați și îi dă bani de la stat. Mai povestea că a vândut material seminal unor turci și americani. Parcă ăia nu aveau, trebuia să ia de la el”, povestește o femeie din Țebea. 

„A vrut să îi vând un pământ. Mi-a zis că are 12 copii”

Localnică din Brad

Ardelean Fărcaș avea 59 de ani. Comunitatea al cărei lider era este în stare de șoc. Nu se știe cine îi va lua locul. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ardelean Fărcaș