x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernanții s-au răzgândit. Cu cât vor crește pensiile românilor

Guvernanții s-au răzgândit. Cu cât vor crește pensiile românilor

24 Oct 2022   •   08:55
Guvernanții s-au răzgândit. Cu cât vor crește pensiile românilor
Sursa foto: Captura Antena 3

După ce, în urmă cu o săptămână, guvernanții au ieșit în spațiul public cu declarații potrivit cărora pensiile ar putea crește în două tranșe anul următor, ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că majorarea va avea loc într-o singură tranșă, însă nu se știe cu exactitate data la care ar urma ca pensiile românilor să crească.

Potrivit ministrului Muncii, un procent de majorare a pensiilor nu poate fi avansat până când bugetul nu va fi aprobat. Cu toate acestea însă, acest procent nu va fi mai mic de 10%, promite el.

Pe de altă parte, Marius Budăi nu a vrut să comenteze declarațiile președintelui Klaus Iohannis și ale premierului Nicolae Ciucă cu privire la o eventuală majorare a pensiilor cu 15%. Cu toate acestea, ministrul a precizat că, pentru moment, alte procente decât 10% nu sunt „fundamentate din punct de vedere economic.

Mai mult, ministrul nu a dat detalii nici cu privire la data la care pensiile românilor vor crește, însă a promis totuși că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp.

”Referitor la cum vor reuşi pensionarii să treacă peste această iarnă grea, facem acum o majorare a tuturor pensiilor fiind extrem de atenţi la evoluţia preţurilor. Am luat acele măsuri din pachetul Sprijin pentru România şi din pachetul social de la început de an. Dacă va fi cazul, noi avem în continuare şi gândim măsuri mai ales pentru a sprijini categoriile vulnerabile.

Acum suntem în perioada de asistență tehnică cu Banca Mondială. Când vom ajunge la final şi vom avea concluziile, vom anunța, atât privitor la legea pensiilor, cât şi privitor la măsuri sociale”, a precizat ministrul Muncii la România TV.

În urmă cu o săptămâna, guvernanții spuneau că pensiile ar putea crește în două tranșe. Așadar, de la 1 ianuarie, o prima creștere, dar doar cea prevazută de lege. Una care să acopere creșterea inflației pe 2021, plus creșterea economică, adică o creștere în jur de 6 procente pentru punctul de pensie. Restul de până la 10 la sută ar fi putut urma la mijlocul primăverii, în luna aprilie.

”Minimum, minimum de la care pornim este legea. Rata inflației de anul trecut, așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabila”, declara Marcel Ciolacu. 

Sursa: Antena3.ro 

×
Subiecte în articol: pensii