x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a adoptat o nouă ordonanță pentru reglementarea pieței și a prețurilor la energie

Guvernul a adoptat o nouă ordonanță pentru reglementarea pieței și a prețurilor la energie

11 Noi 2022   •   10:36
Guvernul a adoptat o nouă ordonanță pentru reglementarea pieței și a prețurilor la energie
Sursa foto: a3

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță care stabilește un mecanism de achiziție centralizată a energiei, prin intermediul OPCOM, la un preț de vânzare de 450 lei/MWh.

Prețul asigură finanțarea investiițiilor, va stabiliza prețurile și în jur de o treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem. a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Sistemul este destul de ingenios, în Franța există un sistem similar unde intră doar de energia nucleară. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie”, a spus Popescu.

Mecanismul va funcționa până la 31 martie 2025, iar periodic se vor putea face ajustări periodice, a precizat Popescu.. În sistem vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de Ordonanța 27, fiind un semnal în piață pentru investiții noi, in sensul că energia acestora nu va fi captată în acest sistem, susține ministrul.

Guvernul spune că actul normativ asigură menținerea prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw. Este menținut prețul de 1 leu pentru IMM-uri iar marii consumatori vor plăti 1,3 lei.

Sistmul raportării la consumul mediu anuall al anului trecut va fi menținut, iar în luna februarie a anului viitor va fi efectuată o regularizare.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: preturi energie virgil popescu