x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a dat, a luat şi poate dă înapoi

Guvernul a dat, a luat şi poate dă înapoi

de Diana Scarlat    |    10 Apr 2008   •   00:00

După ce în prima parte a zilei sindicatele din învăţămînt au primit vestea publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se interzice acordarea de tichete cadou pentru bugetari, iar ministrul Finanţelor a explicat de ce sînt ele nocive pentru economia noastră, conducerea PNL a ajuns la concluzia că decizia este cel puţin păguboasă în prag de campanie electorală

Scandalul tichetelor cadou a dus în cursul zilei de ieri la declaraţii contradictorii şi la o răsturnare de situaţie. După ce în prima parte a zilei sindicatele din învăţămînt au primit vestea publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se interzice acordarea de tichete cadou pentru bugetari, iar ministrul Finanţelor a explicat de ce sînt ele nocive pentru economia noastră, conducerea PNL a ajuns la concluzia că decizia este cel puţin păguboasă în prag de campanie electorală. Iar în a doua parte a zilei, situaţia s-a răsturnat. “Biroul Politic Central a cerut domnului ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, să evalueze impactul real asupra cheltuielilor publice ale ti­chetelor cadou şi, în cazul în care acest impact nu afectează echilibrul bugetar, să aprobe eliberarea tiche­telor cadou”, a declarat vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu la fi­nalul şedinţei Biroului Permanent Central al partidului. Ministrul de Finanţe trebuie să elaboreze raportul pînă la sfîrşitul săptămînii. Varujan Vosganian a declarat ieri că are în vedere încorporarea tichetelelor cadou în drepturile salariale, astfel încît să le folosească angajaţilor în cazul în care ar dori să ia un credit.

 

PROTEST. Sindicaliştii din învăţămînt au luat retragerea tichetelor cadou ca pe o răzbunare a premierului. Şi au ameninţat cu ieşirea în stradă. Tot ieri, aceştia i-au trimis premierului Tăriceanu o scrisoare deschisă prin care cadrele didactice îşi exprimă indignarea faţă de decizia retragerii tichetelor cadou. Scrisoarea se termină cu o ame­nin­ţare făţişă: “În cazul în care nu veţi răspunde favorabil solicitării sala­riaţilor din învăţămîntul bucureş­tean, aceştia sunt hotărîţi să apeleze la forme de protest extreme. Şi, domnule prim-ministru, nu uitaţi că urmează alegerile, şi noi suntem mulţi!”. Tichetele cadou reprezintă un bonus valoric de care salariaţii au beneficiat pînă în prezent în cazul evenimentelor importante, precum Sărbătorile de Paşti şi de Crăciun. Au fost acordate ca o recompensă sau motivare salarială suplimentară. Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu de 10, dar nu mai mult de 50 de lei. (Diana Caloianu)

×
Subiecte în articol: observator cadou