x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a dat publicităţii LISTA SALARIILOR DE LUX din companiile de stat. Ponta: Să vedem ce facem cu aceşti "săraci". Poate reuşim să-i impozităm

Guvernul a dat publicităţii LISTA SALARIILOR DE LUX din companiile de stat. Ponta: Să vedem ce facem cu aceşti "săraci". Poate reuşim să-i impozităm

de Veronica Micu    |    23 Apr 2013   •   13:56
Guvernul a dat publicităţii LISTA SALARIILOR DE LUX din companiile de stat. Ponta: Să vedem ce facem cu aceşti "săraci". Poate reuşim să-i impozităm
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul Victor Ponta a lansat, în cadrul şedinţei de Guvern, un nou semnal de alarmă legat de impozitarea salariilor mari la nivelul angajaţilor de la stat. "Să vedem ce facem cu aceşti 'săraci' din companiile de stat", a afirmat Victor Ponta.

Astfel, potrivit datelor prezentate în şedinţa de astăzi a Executivului, directorul general al Muntenia Nord SA are un venit de 18.000 de lei, în timp ce directorul general al SN Nuclearelectrica SA câştigă 14.851 lei, iar directorul general adjunct al SNGN Romgaz SA - 14.306 lei. În cadrul Complexului Energetic Hunedoara, directorul general adjunct are un venit de 10.029 lei, în timp ce la Complexul Energetic Oltenia, directorul general are o retribuţie de 13.455 lei iar un director - 12.952 lei.

La SC Hidroelectrica SA, un director de direcţie câştigă 13.183 lei, în timp ce la filiala SC Hidroserv Cluj SA, directorul adjunct de dezvoltare are un salariu net de 9.778 lei iar directorul tehnic - 8.646 lei. La filiala SC Hidroserv Sebeş SA, directorul adjunct obţine lunar 11.291 lei iar la filiala SC Hidroserv Curtea de Argeş, directorul adjunct economic şi directorul adjunct tehnic au fiecare un venit de peste 13.000 de lei.

La SN Nuclearelectrica, directorii executivi obţin 9.228 lei, în timp ce la CN Transelectrica, directorul general adjunct are 12.527 lei. La SC Electrica SA, directorul general adjunct şi directorul de direcţie au peste 10.000 de lei remuneraţie, în timp ce la SC FDEE Electrica Distribuţie, directorul general adjunct are un salariu net de 11.400 lei. La SC FISE Electrica SERV SA, directorul în direcţiile filialei are un venit de 10.976 lei, în timp ce directorul sucursalei primeşte lunar 8.522 lei.

În cadrul Electrica Furnizare SA, directorul în direcţia de filială obţine 11.405 lei, în timp ce un director de sucursală are un salariu de 9.593 lei.

La Electrica Furnizare SA, directorul în direcţia de filială obţine 11.405 lei iar un director de sucursală - 9.593 lei. La SC Conpet SA directorul de mentenanţă are un venit de 12.608 lei iar directorul general - 11.018 lei.

"Orice cetăţean trebuie să aibă acces la modul în care se cheltuie fiecare leu în ministere şi autorităţi centrale. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Să vedem ce putem face cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, dar trebuie să vedem de ce trebuie să plătim mii de directori cu salarii atât de mari, nu vorbesc de manageri privaţi", a declarat premierul în şedinţa de Guvern.

"Dacă am fi avut mai multă transparenţă, poate că am fi reuşit mai din timp să îndreptăm anumite lucruri (...) Cel mai important, dincolo de eficienţa acestei noi autorităţi, care din trei comisii separate strânge, aşa cum este modelul european în cele mai multe dintre ţări, într-o singură autoritate atribuţiile de supraveghere a pieţei asigurărilor, a valorilor mobiliare şi a pensiilor private, în acelaşi timp însă mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile de la această Autoritate trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm", a mai spus Ponta, potrivit RTV.

"Poate vedem de ce trebuie sa platim in felul acesta niste directori (...) E o paine foarte alba la stat. Poate reusim sa-i impozitam", a mai spus Ponta.

Pe site-ul Guvernului a fost publicată "lista salariilor nete, la nivel maxim, a operatorilor economici din sectorul energie, pentru luna martie, la care a făcut referire primul-ministru Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern de astăzi, 23 aprilie 2013".


 


×