x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul va acorda despăgubiri pentru inundații. Cum vor primi banii persoanele ale căror case au fost distruse de ape

Guvernul va acorda despăgubiri pentru inundații. Cum vor primi banii persoanele ale căror case au fost distruse de ape

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2023   •   13:45
Guvernul va acorda despăgubiri pentru inundații. Cum vor primi banii persoanele ale căror case au fost distruse de ape
Sursa foto: Arhiva ISU Sibiu

Persoanele afectate de inundații vor primi despăgubiri de la guvern. Hotărârea va fi aprobată în prima ședință a executivului, după cum a anunțat ministrul Muncii, Marcel Boloș.

Peste 400 de gospodării au fost distruse doar în județul Dolj.

Din păcate, sub 20% dintre proprietari au casele asigurate, conform datelor PAID. În zonele cele mai afectate acum de inundații procentul este  mai mic: Mehedinți 9,8%, Gorj 12%, Dolj, 14,5%. În Capitală procentul este 37,6%. 

Procedura pentru despăgubirea pe baza poliței de asigurare obligatorie 

Asigurarea obligatorie pentru locuințe prevede o primă maximă de 20.000 de euro. 

Beneficiarul trebuie să obțină o dovadă de provocare a pagubei de la autoritățile locale. O echipă pentru situații de urgență trebuie să constate paguba, în maximum 30 de zile. Cu această dovadă se deschide dosarul de daună.

Asiguratorul va trimite un agent constatator la fața locului pentru evaluarea pabugei. Acesta trebuie contactat în maximum 60 de zile de la producerea pagubei, șotrivit antena3CNN.

Sumele maxime

Sumele maxime oferite sunt: 10.000 de euro pentru case din chirpici și 20.000 de euro pentru casele construite din materiale tratate termic.

Proprietarii care nu au asigurare obligatorie nu beneficiază de despăgubiri. Sunt interzise de lege despăgubirile pentru reconstrucție de la bugetul local sau central, în cazul în care păgubitul nu are asigurare obligatorie.

Prin urmare, persoanele neasigurate pot beneficia doar de ajutoare de urgență, de maxim 7.000 de lei.

Totodată, pentru mașinile distruse de căderea copacilor ori a stâlpilor se fac reparații și se acordă despăgubiri doar pe baza poliței CASCO. Doar 10% dintre mașini au poliță CASCO. Cei care nu au, ar putea primi bani de la autoritățile locale.

 

 

×
Subiecte în articol: inundatii despăgubiri asigurare