x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul acordă un ajutor umanitar statului Filipine

Guvernul acordă un ajutor umanitar statului Filipine

de Mediafax    |    20 Noi 2013   •   16:54
Guvernul acordă un ajutor umanitar statului Filipine

Bugetul Ministerului de Externe a fost suplimentat, din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea statului Filipine a unui ajutor umanitar în cuantum total de 668.000 lei pentru înlăturarea efectelor taifunului, Mirel Palada, consilier al premierului, susţinând că "este vorba despre bani".

"În actul respectiv se menţionează suma de 668.000 lei şi frazarea este «se aprobă acordarea unui ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Filipine, în cuantum total de 668.000 lei», deci, este vorba despre bani", a interpretat Palada actul normativ aprobat de Guvern, întrebat de jurnalişti dacă acest ajutor constă în produse sau într-o sumă de bani.

În urmă cu o săptămâni, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a anunţat că Guvernul intenţionează să scoată de la rezervele de stat apă, pături şi corturi pentru a veni în ajutorul sinistraţilor din Filipine, ţară devastată de taifunul Haiyan, ajutoarele umanitare urmând a fi transportate cu un avion al unui stat UE.

El a precizat atunci că a discutat acest subiect cu premierul Victor Ponta, iar Guvernul va aproba în perioada următoare o hotărâre în acest sens.

Corlăţean a mai arătat că un avion al altui stat membru UE va prelua de la Bucureşti ajutoarele umanitare, pentru a le transporta în Filipne.
ONU a lansat, săptămâna trecută, un apel la donaţii de ordinul a 301 milioane de dolari americani (aproximativ 225 milioane de euro) pentru a veni în ajutorul statului filipinez, devastat de taifunul Haiyan.

Taifunul Haiyan, care a devastat centrul Filipinelor, s-a soldat cu 3.621 de morţi, a anunţat, vineri, Consiliul naţional pentru reducerea şi gestionarea catastrofelor naturale, revizuind în creştere un bilanţ precedent de 2.360 de morţi, relatează AFP.

Totodată, 1.140 de persoane sunt date dispărute, a precizat pentru AFP Reynaldo Balido, purtătorul de cuvânt al acestui organism guvernamental, în timp ce ONU a avansat, vineri dimineaţă, după o săptămână de la trecerea taifunului, bilanţul de 4.460 de morţi. 

×
Subiecte în articol: taifun haiyan taifun filipine