x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul aprobă măsuri pentru declanşarea urgentă a lucrărilor de reabilitare a Canalului Siret-Bărăgan

Guvernul aprobă măsuri pentru declanşarea urgentă a lucrărilor de reabilitare a Canalului Siret-Bărăgan

25 Iun 2019   •   21:15
Guvernul aprobă măsuri pentru declanşarea urgentă a lucrărilor de reabilitare a Canalului Siret-Bărăgan

Guvernul a aprobat marţi o Ordonanţă de urgenţă prin care modifică şi completează acte normative din domeniul îmbunătăţirilor funciare, pentru a permite declanşarea urgentă a lucrărilor de reabilitare a Canalului Siret-Bărăgan, precum şi asigurarea finanţării acestor lucrări până în anul 2023, informează Ministerul Agriculturii într-un comunicat remis AGERPRES. 

Prin OUG 4/2019, obiectivul "Canal magistral Siret-Bărăgan - Etapa I" s-a declarat infrastructură principală de irigaţii de utilitate publică şi a fost inclus în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului 793/2016.

Astfel, au fost propuse modificarea alineatelor (8) şi (9) ale articolului 13 din OUG nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.

"Scopul măsurii - completarea schemei de conducere a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare cu un post de director general adjunct, care să permită eficientizarea actului de management la nivelul Agenţiei pentru a se asigura reducerea timpului de punere în practică a deciziilor, complexitatea şi volumul activităţilor care vizează realizarea obiectivului de investiţie Canal magistral Siret-Bărăgan - Etapa I", se arată în comunicat.

De asemenea, ordonanţa completează articolul III din Legea nr. 269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, cu un nou alineat prin care perioada de alocare a sumelor aferente Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii se prelungeşte până în anul 2023.

Scopul acestei măsuri vizează asigurarea resursei financiare pe întreaga durată de proiectare, execuţie şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţie Canal Siret-Bărăgan- Etapa I, inclus în cadrul Programului Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România, prin extinderea aplicării Programului până în anul 2023, inclusiv.

Prin completarea art. 6 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 se urmăreşte satisfacerea solicitărilor de apă pentru viitorii beneficiarii existenţi în arealul Canalului magistral Siret - Bărăgan Etapa I, prin acordarea posibilităţii de a se constitui în organizaţii de îmbunătăţiri funciare pe teritorii pe care statul, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, urmează să realizeze noi amenajări de irigaţii sau să extindă infrastructura de irigaţii.

"Prin aceste modificări se aşteaptă eficientizarea actului de management instituţional la nivelul ANIF, finalizarea lucrărilor la obiectivul "Canal magistral Siret-Bărăgan-Etapa I", prin asigurarea resurselor financiare necesare până în anul 2023, înfiinţarea organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare pe terenuri situate pe teritoriile pe care statul urmează să construiască amenajări noi de irigaţii din arealul Canalului magistral Siret - Bărăgan Etapa I", se menţionează în comunicat.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: guvern canalul siret-bărăgan